H ΚΛΙΜΑΚΑ έχοντας εμπειρία στην πρακτική άσκηση και εκπαίδευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει σχετικά με την ψυχική υγεία στα καταστήματα κράτησης, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο υπό τον τίτλο «Βασικά θέματα ψυχοπαθολογίας». Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ένα μέγάλο ποσοστό των κρατουμένων πάσχει από ψυχικές διαταραχές, καθώς και το φορτίο που φέρει αυτή η πραγματικότητα τόσο για το προσωπικό όσο και για την ευρύτερη κοινότητα, θεωρούμε απαραίτητη την στήριξη και ενδυνάμωση των εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης. Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εργάζονται μέσα στα καταστήματα κράτησης. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων διαρθρώνεται σε 6 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τις παρακάτω ημερομηνίες από τις 17:00 έως τις 20:00, στον Πολυχώρο Πορφύρα, του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε 3ου ΤΟΨΥ Ν. Αττικής «ΚΛΙΜΑΞ PLUS»,, οδός Χαλκιδικής 37 στον Κεραμεικό.
Για αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 210-3417160-3, φαξ 210-3417164 και στο email: central@klimaka.org.gr έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2010. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γαρώνη Δωροθέα
*Θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:
Εκπαιδευτικές Συναντήσεις για εργαζόμενους σε
καταστήματα κράτησης
Βασικά Θέματα Ψυχοπαθολογίας
Εξετάζοντας βασικά θέματα ψυχοπαθολογίας στο ιδιαίτερο περιβάλλον της φυλακής και το ρόλο του προσωπικού στην προσέγγιση ατόμων με ψυχικά προβλήματα.
27 Φεβρουαρίου 2010
Κατσαδώρος Κυριάκος, ψυχίατρος
Σαραντίδης Δημόκριτος, ψυχίατρος
Πολυπαραγοντικές προσεγγίσεις Ψυχικής Ασθένειας&Παραβατικότητας
Που οφείλονται οι ψυχικές ασθένειες; Γιατί κάποιοι νοσούν και κάποιοι άλλοι όχι; Σύγχρονες θεωρίες παραβατικότητας. Παράγοντες κινδύνου και προστατευτικοί παράγοντες. Η ψυχική ασθένεια και η παραβατικότητα μέσα από το πρίσμα της βιο-ψυχο-κοινωνικής προσέγγισης.
Ψυχωσικές διαταραχές
Οι ψυχώσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από αλλοίωση της εσωτερικής ή εξωτερικής πραγματικότητας με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα. Οι επιπτώσεις της νόσου επεκτείνονται στην σκέψη, στο συναίσθημα, στην αντίληψη, την αίσθηση εαυτού και την βούληση του ατόμου και συχνά τείνουν να αμβλύνουν ή αντίθετα να οξύνουν συνήθεις λειτουργίες. Παρουσιάζονται συνοπτικά η αιτιοπαθογένεια της νόσου, η συμπτωματολογία καθώς και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις.
6 Μαρτίου 2010
Κατσαδώρος Κυριάκος,ψυχίατρος
Σταμούλης Νικόλαος, ψυχίατρος
Διαταραχές συναισθήματος:
Οι Διαταραχές της Διάθεσης (ή Συναισθηματικές Διαταραχές) είναι μια ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης. Η συναισθηματική διάθεση ή απλά διάθεση (mood) αναφέρεται στον καθολικό και σταθερό συναισθηματικό τόνο που βιώνεται εσωτερικά και που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες κυριολεκτικά τις πλευρές της συμπεριφοράς ενός ατόμου, καθώς και την αντίληψη για τον κόσμο που έχει το άτομο αυτό. Πώς διακρίνεται όμως η «φυσιολογική» από την «παθολογική» διάθεση; Παρουσιάζονται συνοπτικά η αιτιολογία, τα συμπτώματα και η θεραπεία δυο τύπων διαταραχών της διάθεσης: κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.
Διαταραχές προσωπικότητας:
Μακροχρόνια, επαναλαμβανόμενα και ανελαστικά μοτίβα συμπεριφοράς που συνήθως αποκλίνουν από τις προσδοκίες του εκάστοτε πολιτισμού μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία του ατόμου να ανταποκριθεί σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Σε αυτό το πεδίο ταξινομούνται οι διαταραχές προσωπικότητας από το πλήθος των οποίων, παρουσιάζονται οι δύο με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό των φυλακών: η οριακή και η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.
13 Μαρτίου 2010
Δούμπου Δήμητρα, ψυχίατρος
Σαραντίδης Δημόκριτος, ψυχίατρος
Αγχώδεις διαταραχές
Η αίσθηση του άγχους βιώνεται αρκετά συχνά και ουσιαστικά από όλους τους ανθρώπους ωστόσο επειδή είναι σαφώς προς όφελος του ατόμου να απαντά με άγχος σε κάποιες απειλητικές καταστάσεις, μπορούμε να μιλάμε για φυσιολογικό άγχος σε αντίθεση με το μη φυσιολογικό ή παθολογικό άγχος. Το παθολογικό άγχος μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και να συνθέσει μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων. Παρουσιάζονται η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή πανικού που χαρακτηρίζεται από επανειλημμένες κρίσεις πανικού, καθώς και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που συνίσταται σε επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις, παρορμήσεις και πράξεις.
Ψυχιατρικά φάρμακα :
Αναγκαιότητα, ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες
20 Μαρτίου 2010
Μπεκιάρη Ελένη, ψυχίατρος
Βιόλατζης Άρης, ψυχολόγος
Επιθετικότητα προς τους άλλους και προς τον εαυτό - Πρόληψη της αυτοκτονίας
Η διαχείριση του θυμού και της επιθετικότητας συνιστούν μείζονα θέματα αξιολόγησης σε ψυχοπιεστικά περιβάλλοντα όπως αυτό της φυλακής. Είναι συχνό αν και όχι απαραίτητο, άτομα που εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές να πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Στην παρούσα παρουσίαση η επιθετικότητα εξετάζεται με όρους «πρόβλεψης» και αποκλιμάκωσης μιας κρίσης.
Μια άλλη όψη της επιθετικότητας συνιστά η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Η αυτοκτονία ενός κρατουμένου είναι ένα από τα πιο επώδυνα γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε ένα κατάστημα κράτησης, τόσο για τους άλλους κρατουμένους, όσο και για το προσωπικό. Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η συμπεριφορά του κρατούμενου που κάνει σκέψεις αυτοκαταστροφής καθώς και τα σημάδια που δίνει στο περιβάλλον του ενώ, υποδεικνύονται τρόποι προσέγγισης και χειρισμού του κρατούμενου που βρίσκεται σε κίνδυνο.
27 Μαρτίου 2010
Δραγκόλας Νεκτάριος, ψυχίατρος
Γαρώνη Δωροθέα, ψυχολόγος
Διαταραχές χρήσης ουσιών – η εξαρτητική προσωπικότητα
Οι διαταραχές που συνδέονται με τη χρήση ουσιών συνιστούν μείζον ζήτημα υγείας και αποτελούν ένα από τα δυσκολότερα θεραπευτικά προβλήματα της εποχής μας. Οι επιπτώσεις των προβλημάτων εξάρτησης είναι τεράστιες καθώς αφορούν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, προσβάλλουν νεαρές ηλικίες, συντελούν σε αυξημένη θνησιμότητα, νοσηρότητα και εγκληματικότητα, επιδρούν καταλυτικά στο οικογενειακό περιβάλλον κλπ. Εξετάζονται οι διαταραχές χρήσης ουσιών στο πλαίσιο της εξαρτητικής προσωπικότητας που αναπαράγει και συντηρεί την εξάρτηση του ατόμου.
Επιδημιολογία ψυχικών παθήσεων στα καταστήματα κράτησης
Έπειτα από τις σύντομες παρουσιάσεις βασικών ψυχιατρικών διαταραχών γίνεται αναφορά στην επιδημιολογία αυτών στους πληθυσμούς της φυλακής βάσει ερευνών που έχουν διεξαχθεί σε
διεθνές και τοπικό επίπεδο. Εξετάζονται οι επιπτώσεις της επιδημιολογίας αυτής στο προσωπικό των φυλακών και συζητούνται οι μελλοντικές προεκτάσεις.
17 Απριλίου 2010
Κατσαδώρος Κυριάκος, ψυχίατρος
Σούρδη Ζωή, ψυχολόγος
Γαρώνη Δωροθέα, ψυχολόγος
Η δυναμική της ομάδας & η προαγωγή της ψυχικής υγείας
Η προαγωγή της ψυχικής υγείας αναφέρεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των υγιών στοιχείων της προσωπικότητας του ατόμου καθώς και την εξασφάλιση υποστηρικτικών κοινωνικών δομών, προκειμένου να προαχθεί και να βελτιωθεί η ψυχική και η σωματική υγεία σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Το άτομο, το προσωπικό, η οικογένεια, η κοινότητα και ο κοινωνικός περίγυρος αποτελούν μέρη ενός συστήματος μέσα στο οποίο αλληλοεξαρτώνται & αλληλεπιδρούν. Με αυτόν τον τρόπο η παραβατικότητα, η ψυχική νόσος και η επανένταξη εξετάζονται ως κομμάτια μιας ευρύτερης διεργασίας από την οποία κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος ενώ παράλληλα όλοι μπορούν να συνεισφέρουν θετικά. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται και προτείνονται ενέργειες προαγωγής της ψυχικής υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου