Η ιδιότυπη αμερικανική αντίληψη περί εγκλήματος και τιμωρίας έχει μεταμορφώσει τις ΗΠΑ στο μεγαλύτερο κρατητήριο του πλανήτη, καθώς οι Αμερικανοί σέρνονται σε ένα κελί για παραπτώματα που σε άλλες χώρες ποτέ δεν θα οδηγούσαν στη φυλακή και κρατούνται εκεί επί πολλά περισσότερα χρόνια για αντίστοιχα εγκλήματα από ό,τι σε άλλες χώρες.
Παρ' ότι οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από το να είναι η πλέον βίαιη ή επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, «φιλοξενούν» τον έναν στους τέσσερις κρατούμενους του πλανήτη και έρχονται πρώτες με 2,3 εκατ. φυλακισμένους (κι άλλους 5,1 εκατ. ελεύθερους υπό όρους), όταν χώρες σαν την Κίνα με υπερτετραπλάσιο πληθυσμό έχουν 1,6 εκατ. στη φυλακή.
Σήμερα ο ένας στους εκατό ενήλικους Αμερικανούς βρίσκεται στη φυλακή και ο ένας στους τριάντα υπό αστυνομική επιτήρηση, σύμφωνα με έρευνα του Pew Center.
Αύξηση φυλακισμένων
Η έρευνα κατέδειξε ότι την περασμένη 25ετία ο αριθμός των φυλακισμένων αυξήθηκε κατά 274%, ενώ εκείνων που είναι ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους κατά 226%. Αλλά αυτή η αύξηση δεν ανταποκρινόταν στην κοινωνική πραγματικότητα, αφού στα 19 τελευταία από αυτά τα 25 χρόνια παρατηρήθηκε μείωση της εγκληματικότητας.
Μόνο το 2008 οι ΗΠΑ δαπάνησαν το ποσό ρεκόρ των 51,7 δισ. δολαρίων για το σωφρονιστικό σύστημα και η φυλάκιση ενός πολίτη στοιχίζει στους φορολογούμενους κατά μέσον όρο 29.000 δολάρια το χρόνο, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος επιτήρησης ενός πολίτη που είναι ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους κυμαίνεται από 1.250 έως 2.750 δολάρια.
«Τα ποσοστά φυλάκισης έχουν μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ένα "κακοποιό" κράτος, σε μια χώρα που έχει αποφασίσει να μην ακολουθεί μια δυτική προσέγγιση στο πρόβλημα». Η εκτίμηση της Βίβιεν Στερν του Κέντρου Μελετών Φυλακών του Λονδίνου επιβεβαιώνεται από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Τζένιφερ Γκόνερμαν στο «Mother Jones». Καταδίκη σε 36 χρόνια σε καθεστώς απομόνωσης για φόνο φρουρού στη Λουιζιάνα. Ποινή κάθειρξης 55 ετών για έμπορο που συνόδευε τις πωλήσεις του... με οπλοφορία. Γυναίκες κρατούμενες που παραμένουν με χειροπέδες ακόμη και στον τοκετό. Ισόβιες καταδίκες σε 13χρονα παιδιά. Περισσότεροι από 2.000 καταδικασμένοι σε ισόβια και χωρίς δικαίωμα χάριτος το 2005 για εγκλήματα που διέπραξαν ως παιδιά. «Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ειδήμονες στο να μετατρέπουν τους πολίτες τους σε κατάδικους αλλά έχουν ξεχάσει πώς να μετατρέπουν τους κατάδικους ξανά σε πολίτες».
Το κατ' ευφημισμόν «σωφρονιστικό σύστημα» έχει αποτύχει, συνεχίζει η Γκόνερμαν, καθώς η μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσματική πρακτική για την αποτροπή της υποτροπής, η παιδεία, έχει εγκαταλειφθεί και τα 350 προγράμματα σπουδών στις φυλακές της χώρας καταργήθηκαν. Μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση, το 75% δεν έχει τελειώσει το γυμνάσιο και καθώς η «αποκατάσταση» είναι άγνωστη έννοια, όταν βρεθούν έξω γίνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας καθώς ανάλογα με την Πολιτεία μπορεί να τους αρνηθούν στέγη, φοιτητικά δάνεια, δίπλωμα οδήγησης, επιδόματα πρόνοιας ή πληθώρα εργασιών. Μέσα σε τρία χρόνια οι μισοί θα υποπέσουν σε νέα εγκλήματα.
Το πιο ανησυχητικό για την ίδια τη δημοκρατία είναι ότι ενώ το 2009, παρά την οικονομική κρίση και την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και των αστέγων, σύμφωνα με το FBI η εγκληματικότητα μειώθηκε σημαντικά (π.χ. οι φόνοι κατά 10%, οι ληστείες 6,5% και 18,7% οι κλοπές αυτοκινήτων σε σχέση με το 2008), δημοσκόπηση έδειξε ότι το 74% των Αμερικανών πιστεύει ότι η εγκληματικότητα επιδεινώθηκε στη χώρα.
Ο Τζόε Κέοχαν στην «Boston Globe» επισημαίνει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η «παραίσθηση», όπως την αποκαλεί, για μια δημοκρατία, ιδίως όταν οι πολιτικοί καταφεύγουν στον φόβο της εγκληματικότητας και η βιομηχανία των κρατητηρίων χρησιμοποιεί αυτό τον φόβο για να επιβιώνει και να κερδίζει.
*αναδημοσίευση από http://www.enet.grΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΤΖΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου