Να περάσουν σε δουλειές γραφείου ζητήθηκε σε 110 από τους 1.800 αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ψυχιατρικές εξετάσεις. Συνολικά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι το 6% των αστυνομικών είναι ακατάλληλο να οπλοφορεί, όμως οι Ένώσεις Αστυνομικών αντιδρούν, τόσο για το κοινωνικό στίγμα που δημιουργείται από την παράδοση των όπλων, όσο και για το οικονομικό κόστος που ενέχει αυτή, καθώς... στερεί από τους ένστολους το επίδομα μαχιμότητας.
Η υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση των ενόπλων θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2003. Όπως προβλέπει το άρθρο 2 του νόμου, μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους, οι αστυνομικοί πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνται από επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέσω ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και συνέντευξης, η επιτροπή εξετάζει την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη, καθώς και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις των ενστόλων. Η επιτροπή απαρτίζεται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ερωτήσεων που θέτει είναι: «Μπαίνεις στο σπίτι σου και βλέπεις να βιάζουν την κόρη σου. Οπλοφορείς. Πώς αντιδράς;», «Πιστεύεις στον Θεό; Αν ναι, πιστεύεις ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανάμεσά μας άγγελοι και άγιοι;», «Πιστεύεις στα ζώδια;», «Νομίζεις ότι σε παρακολουθούν;», «Πώς είναι το σεξ με τη σύντροφό σου;»
Η εφαρμογή του νόμου του 2003 ανεστάλη λίγους μήνες μετά την ενεργοποίησή του, μετά από διαμαρτυρίες των αστυνομικών. Στη σκιά της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όμως, ενεργοποιήθηκε εκ νέου από τον περασμένο Φεβρουάριο και διατάχθηκε η επαναλειτουργία των επιτροπών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», αστυνομικοί που κόπηκαν και παρέδωσαν το όπλο τους, με δική τους πρωτοβουλία απευθύνθηκαν για εξέταση σε ψυχίατρους του ΑΧΕΠΑ. Από τη νέα εξέταση, η οποία διεξήχθη από ψυχιάτρους που αγνοούσαν την απόφαση της επιτροπής της ΕΛ.ΑΣ., κρίθηκαν ψυχικά υγιείς για να λάβουν άδεια οπλοφορίας...
Ανεξαρτήτως αυτού, η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης αντιδρά έντονα στην ψυχιατρική εξέταση των μελών της. Με επιστολή της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον καλεί να αναθεωρήσει τον τρόπο των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών: «Εάν εξεταζόμενος αστυνομικός έχει επισκεφθεί, όπως προκύπτει από το προσκομιζόμενο βιβλιάριο υγείας του, για οποιονδήποτε λόγο ή αιτία, ακόμη και στο μακρινό παρελθόν, ψυχολόγο, απορρίπτεται. Πέραν αυτού δεν προβλέπεται άσκηση "ένδικων μέσων" ήτοι άμεση επανεξέταση του αστυνομικού, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται τελεσίδικη κρίση και ουσιαστικά θέσπιση της επιστημονικής αυθεντίας των εν λόγω επιτροπών», σημειώνεται στην επιστολή.
«Τούτο είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες αξιόμαχοι συνάδελφοί μας, με πολυετή πείρα, να χαρακτηρίζονται ως μη κατάλληλοι να φέρουν όπλο και συνακόλουθα να τους αφαιρείται το όπλο, με συνέπεια όχι μόνο να στιγματίζονται υπηρεσιακά και κατ' επέκταση κοινωνικά και οικογενειακά, αλλά και να τους προκαλείται σοβαρότατη οικονομική ζημιά αφού τους αφαιρείται το επίδομα ειδικής απασχόλησης».
Οι αστυνομικοί επιθυμούν να εξετάζονται και από δεύτερη, ανεξάρτητη επιτροπή πριν από τη λήψη οριστικής απόφασης για την ψυχική τους υγεία, όπως και να τους κοινοποιείται ο λόγος που κρίνονται μη ικανοί να φέρουν όπλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου