Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ψηφιακή Δικαιοσύνη από το 2012


Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών υπηρεσιών, αντίδοτο στην τεράστια γραφειοκρατία που ταλανίζει τον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης, επιχειρεί να υλοποιήσει τα επόμενα δύο χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οπως ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Χ. Καστανίδης, έχουν εξασφαλιστεί, μέσω ΕΣΠΑ, πόροι συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα έργα για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος Εθνικού Ποινικού Μητρώου στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα δεδομένα ποινικού μητρώου από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Η κεντρική βάση με την οποία θα έχουν σύνδεση δικαστικές αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες κ.λπ., θα διατηρείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο οι πολίτες θα μπορούν ηλεκτρονικά να λαμβάνουν αντίγραφο ποινικού μητρώου.
Δικόγραφο
Μια άλλη σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο της e-justice που θα ανακουφίσει χιλιάδες δικηγόρους και πολίτες οι οποίοι συνωστίζονται καθημερινά στα δικαστήρια, είτε για να καταθέσουν δικόγραφα είτε για να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσής τους, είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης και παρακολούθησης του δικογράφου.
Το έργο θα εκτελεστεί σε συνεργασία με την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σε συνέχεια του μνημονίου που έχει ήδη υπογράψει το υπουργείο με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δ. Παξινό και αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα κακής εξυπηρέτησης, απώλειας χρόνου και υψηλής γραφειοκρατίας.

Αρχειοθέτηση
Παράλληλα, προβλέπεται η ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας, μέτρο που θα συντελέσει στην αύξηση της διαφάνειας και της αποδοτικότητας της Δικαιοσύνης, αφού οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα γίνεται απομαγνητοφώνηση των πρακτικών μόνο των συνεδριάσεων των Πολυμελών Πρωτοδικείων.
Portal
Οσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης των ένδικων βοηθημάτων και παρακολούθησης της πορείας μιας υπόθεσης μέσω portal, mail, τηλεφώνου, ενώ θα δημιουργηθεί ψηφιακή υπηρεσία για τον έλεγχο της πολυθεσίας και του ύψους των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Και για τις φυλακές
Τέλος, ηλεκτρονικές υπηρεσίες προβλέπονται και για τις φυλακές της χώρας αλλά και για τους αποφυλακισθέντες με τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου