Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

6 φωτογραφικές μηχανές, 4 κρατούμενες, 14.000 φωτογραφίες

Photographers: Simona D., Stefania G., Klein T., Cosmo, Mariana Clipa, Y. Z.



Η επικεφαλής των γυναικείων φυλακών Tirgsor της Ρουμανίας πρότεινε στη φωτογράφο Cosmin Bumbuț την υλοποίηση ενός Workshop φωτογραφίας εντός της φυλακής. Η φωτογράφος δέχτηκε με τον όρο ότι οι κρατούμενες θα έπαιρναν τις φωτογραφικές μηχανές και μέσα στα κελιά τους. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά από πολλές απόψεις. Η Cosmin Bumbuț λέει στο περιοδικό Punctum:
«Κάλεσα την Marian Alecsiu ιδιοκτήτρια του καταστήματος F64 και ζήτησα να μου παραχωρήσει φωτογραφικές μηχανές, κάρτες μνήμης και μπαταρίες. Έλαβα τελικά 6 φωτογραφικές μηχανές και τις πήγα στη φυλακή. Με ανησυχούσε το γεγονός ότι οι μηχανές είχαν πολλά κουμπιά και χοντρά εγχειρίδια που θα έκαναν δύσκολη τη χρήση τους. Επιπλέον, είχα να διδάξω φωτογραφία από το 1997 κι έτσι δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω και τι να τους εξηγήσω πρώτα.
Η Raducanu μου σύστησε 14 κρατούμενες οι οποίες μαζεύτηκαν σε ένα δωμάτιο και τους έδωσα τις μηχανές. Θα επέστρεφα σε 5 μέρες για να διαλέξω 6 άτομα για το μάθημα φωτογραφίας. Τους είπα ότι θα διάλεγα τις πιο «ειλικρινείς» φωτογραφίες και απαγόρευσα τη χρήση flash και ψηφιακού zoom.
Ξεκίνησα έτσι τις εβδομαδιαίες συναντήσεις με 6 κρατούμενες. Από μάθημα σε μάθημα οι συμμετέχουσες γίνονταν όλο και πιο φιλόδοξες, έδειχναν ενδιαφέρον και είχαν περισσότερη επίγνωση των φωτογραφιών που τράβαγαν. Σε 2 μήνες είχαν τραβηχτεί 14.000 φωτογραφίες. Κάναμε μαζί την πρώτη επιλογή, προβάλλοντας τις φωτογραφίες στον προτζέκτορα. Στο τέλος του workshop είχαμε μια επιλεγμένη συλλογή 1.100 φωτογραφιών. Διάλεξα τις καλύτερες και έμειναν 395. Αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να εκτεθούν οποιαδήποτε στιγμή σε κάποια γκαλερί. Είναι πολύ καλύτερες από έργα πολλών διάσημων φωτογράφων καθώς είναι ειλικρινείς, αθώες και αποπνέουν φρεσκάδα. 64 από αυτές δημοσιευθήκαν στο περιοδικό Punctum .
Στο τέλος ρώτησα τα κορίτσια αν είχαν μάθει κάτι από τις συναντήσεις μας. Μου είπαν πως έμαθαν να μην χρησιμοποιούν το zoom, να χρησιμοποιούν 100ISO σε εξωτερικό χώρο και 1.600 ISO σε εσωτερικό και ότι οποιοδήποτε αντικείμενο μέσα σε ένα κάδρο είναι σημαντικό. Κι αυτά ήταν αρκέτα για μένα».




Μπορείτε να δείτε τις επιλεγμένες φωτογραφίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου