Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ Η ΦΥΛΑΚΗ ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κλειστή λόγω 24ωρης «λευκής» απεργίας είναι η φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης.
Με βασικά αιτήματα την αποσυμφόρηση των κρατουμένων και την αύξηση του προσωπικού, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απεργούν και διαμαρτύρονται για την «αδιαφορία» του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν εισακουστούν από την Πολιτεία.
Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθούν: Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων και συνηγόρων. Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων, με εξαίρεση τα έκτακτα ιατρικά περιστατικά και τις περιπτώσεις που αφορούν την παραγραφή αδικημάτων και τη διασφάλιση του προβλεπόμενου ανώτατου χρόνου προφυλάκισης, των 18 μηνών. Αποφυλακίσεις και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες θα διεξάγονται κανονικά, με την απασχόληση 15μελούς προσωπικού ασφαλείας.

Στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης σήμερα υπάρχουν 620 κρατούμενοι αντί για 320 και σε κάθε κελί στοιβάζονται 10 άνθρωποι αντί για τέσσερις. Σε καθημερινή βάση εργάζονται 17-20 σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τους συνολικά 114 που απαρτίζουν το προσωπικό, ενώ παραμένουν κενές 21 οργανικές θέσεις. «Λόγω των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση, τις νυχτερινές ώρες εργάζονται μόνο τρεις συνάδελφοι και αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος σε 207 κρατούμενους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Θεσσαλονίκης, Ευριπίδης Δίκαρος.
Ακόμη επισημαίνει: «Την 1η Οκτωβρίου έπεσε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Η αστυνομική διεύθυνση μας έστειλε μια κλούβα με 21 κρατουμένους, τους οποίους αρνηθήκαμε να παραλάβουμε. Με εντολή εισαγγελέα τελικά τους δεχτήκαμε και τους βάλαμε στις απομονώσεις και στα πειθαρχεία, αφού πρώτα απομακρύναμε τους τιμωρημένους κρατουμένους. Με το ζόρι βρήκαμε κρεβάτια και στρώματα. Μέσα στο καλοκαίρι ζητήσαμε ακρόαση από τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης Απόστολο Κατσιφάρα, για να συζητήσουμε τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, αλλά δεν μας έδωσαν καμία απάντηση».

Η απόφαση για την 24ωρη απεργία ελήφθη σε έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΔΦΘ, για τους λόγους και τα παρακάτω αιτήματα:
* Την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών Διαβατών και την παύση των μεταγωγών από άλλα καταστήματα κράτησης, ώστε να εξυπηρετηθούν πρώτα τα αστυνομικά τμήματα και οι αστυνομικές διευθύνσεις της Κ. Μακεδονίας, που είναι γεμάτα με κρατουμένους.
* Την αύξηση των ωρών απασχόλησης και την αύξηση του προσωπικού. Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων (νυχτερινές υπηρεσίες και υπηρεσίες αργιών). Εχουν καταβληθεί χρήματα μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2010, ενώ δεν έχει καταβληθεί το εκλογικό επίδομα των βουλευτικών εκλογών του 2009.
* Την «αφαίμαξη» του προσωπικού, καθώς 9 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Διαβατών αποσπάστηκαν στις νέες φυλακές Γρεβενών και Νιγρίτας. Για τη νέα πτέρυγα που αναμένεται να λειτουργήσει σε δύο μήνες, με 120 κρατουμένους, απαιτούνται τουλάχιστον 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την 24ωρη φύλαξη. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=213376

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου