Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η Νορβηγία «προωθεί» κρατούμενους στην Ολλανδία

H Νορβηγία μετέφερε για πρώτη φορά σήμερα κάποιους από τους κρατούμενους της στην Ολλανδία στο πλαίσιο μιας- σπάνιας αλλά επίσης αμφιλεγόμενης- συμφωνίας συνεργασίας με επίκεντρο τα σωφρονιστικά ιδρύματα που συνάφθηκε μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ Χίλεσλαντ, ο νέος Νορβηγός διευθυντής της ολλανδικής φυλακής του Νοργκερχάβεν.
Λόγω του υπερπληθυσμού που καταγράφεται, περισσότεροι από 1000 εγκληματίες αναμένουν ακόμα για να πληρώσουν το χρέος τους στην κοινωνία στη Νορβηγία, μια χώρα όπου η πλειονότητα των φυλακισμένων έχει τη δυνατότητα να εκτίσει την ποινή της σε ένα ατομικό κελί.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα κενά, η σκανδιναβική χώρα σύναψε μια συμφωνία με την Ολλανδία, που διαθέτει άδεια κελιά, η οποία προβλέπει την ενοικίαση της φυλακής του Νοργκενχάβεν, προς απογοήτευση ωστόσο των κρατουμένων που ήδη βρίσκονται σε αυτό το σωφρονιστικό κατάστημα και οι οποίοι δίνουν σκληρή μάχη για να διατηρήσουν «τα πολυτελή τους κελιά», όπως μεταδίδουν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Η πρώτη μεταγωγή αφορά 25 κρατουμένους που έφθασαν εγκαίρως ενόψει της επίσημης τελετής παράδοσης των κλειδιών της φυλακής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και θα παραστούν οι υπουργοί Δικαιοσύνης των δύο χωρών.
Σε αυτήν την φυλακή, οι βαρυποινίτες κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν λαχανικά, να έχουν κότες, να μαγειρεύουν και κυρίως να απολαμβάνουν τη θέα της εξοχής.
«Πρόκειται για μια πολύ άνετη φυλακή, μια ευχάριστη φυλακή» δήλωσε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK ο Κένεθ Βίμε, που εκτίει ποινή κάθειρξης 17 ετών για φόνο και ήταν μεταξύ των εθελοντών που ζήτησαν να μεταφερθούν σε αυτήν την «εξορία».
Εντούτοις κατήγγειλε το γεγονός ότι πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της Νορβηγίας δεν αναφέρθηκαν εκτενώς σε όσα προσφέρονται στους φυλακισμένους και το γεγονός ότι πολλοί κρατούμενοι μεταφέρονται στο Νοργκερχάβεν ενάντια στην θέλησή τους, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις.
Στην πρώτη ομάδα των 112 κρατουμένων που θα μεταφερθεί στην ολλανδική φυλακή, οι 79 δήλωσαν εθελοντές. Οι υπόλοιποι δεν είχαν άλλη επιλογή. Το Νοργκενχάβεν θα φιλοξενήσει εντέλει 242 κρατουμένους από τη Νορβηγία.
Η ένωση που αντιπροσωπεύει τις οικογένειες των κρατουμένων από τη Νορβηγία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για αυτή τη μεταγωγή κρατουμένων στο εξωτερικό και επέκρινε τον τρόπο που γίνεται.
«Το να εκτίνουν την ποινή τους τόσο μακριά από το σπίτι τους είναι κάτι που γίνεται σε βάρος της δυνατότητας επανένταξής τους στην κοινωνία και της δυνατότητας να τους επισκέπτονται οι συγγενείς τους» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος της ένωσης, Χάνε Χάμσουντ.
Η Ολλανδία ενοικιάζει ήδη κελιά στο Βέλγιο, άλλη μία χώρα που έχει πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των φυλακών της.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113697370