Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Προσαρμογή των ατόμων με νοητική υστέρηση στο καθεστώς της φυλακής



Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης και από μικρή ηλικία δυσκολεύονται να κατανοήσουν νέες ή πολύπλοκες πληροφορίες, να μάθουν νέες δεξιότητες, να φροντίσουν τον εαυτό τους και να οργανώσουν τη ζωή τους. Είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα bulling ενώ,  είναι ακόμα πιο δύσκολο για αυτά τα άτομα να μάθουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στη ρουτίνα της φυλακής.



Η νοητική υστέρηση χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή νοημοσύνη

  • Η βαριά νοητική υστέρηση συνήθως μπορεί να διαγνωστεί πριν την ηλικία των 2 ετών. Τα άτομα αυτά είναι ανίκανα να φροντίσουν τον εαυτό τους και να οργανώσουν τη ζωή τους χωρίς βοήθεια
  • Η μέτρια νοητική υστέρηση  διαγιγνώσκεται μεταξύ των 3 και 5 ετών. Τα άτομα αυτά μπορούν να εκτελέσουν απλές εργασίες με υποστήριξη αλλά χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη για να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές δραστηριότητες 
  • Η ήπια νοητική υστέρηση διαγιγνώσκεται στα πρώτα σχολικά χρόνια. Έχουν περιορισμένες δυνατότητες στο σχολείο και χρειάζονται επιπλέον βοήθεια στη εκμάθηση νέων δεξιοτήτων αλλά είναι ικανοί να δουλεύουν και να ζουν μόνοι.

Πόσο συχνή είναι η νοητική υστέρηση;      

Υπολογίζεται ότι περίπου το 2 % του πληθυσμού έχει νοητική υστέρηση – ως επί το πλείστον ήπια.
Η νοητική υστέρηση δεν συγκαταλέγεται στις ψυχικές διαταραχές και δεν επιδέχεται φαρμακευτικής αγωγής ή θεραπείας. Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τον υπόλοιπο πληθυσμό να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές  όπως σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή. Άλλα προβλήματα σχετικά με την νοητική υστέρηση έχουν να κάνουν με ελλείμματα όρασης και ακοής, επιληψία και αυτισμό.
Τα αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, μιλούν λίγο και έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο ομιλίας. Συνήθως έχουν μια εμμονή με την ομοιότητα των πραγμάτων.
Τα άτομα με νοητική υστέρηση δίχως υποστήριξη και φροντίδα είναι πιθανό να εμφανίσουν παραβατικές συμπεριφορές.

Προσαρμογή των ατόμων με νοητική υστέρηση στο καθεστώς της φυλακής

  • Ακόμα περισσότερο από το μέσο άτομα τα άτομα με νοητική υστέρηση χρειάζονται μια καθημερινή ρουτίνα και μια δομή. Χρειάζονται βοήθεια στον προγραμματισμό της ημέρας τους. Μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια στην εκτέλεση εργασιών για παράδειγμα περισσότερο λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το τι χρειάζεται για να καθαρίσουν το κελί τους. Ίσως χρειαστεί να σπάσουμε  μια σύνθετη εργασία σε μικρότερα κομμάτια και οδηγίες για το καθένα. Ίσως χρειαστούν διαφορετικές δραστηριότητες όπως χειρονακτικές εργασίες, ζωγραφική, απλά πάζλ. Επιπλέον, θα χρειαστούν βοήθεια και στη σύνταξη επιστολών προς την οικογένεια ή τους φίλους τους.
  • Έχετε το νου σας για ενδεχόμενη εκμετάλλευση του ατόμου από τους άλλους. Τα άτομα με νοητική υστέρηση θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους συμφωνώντας μαζί τους. Συνήθως γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από τους πιο ισχυρούς και μπορεί να πέφτουν θύματα κλοπής. Μπορεί να βρίσκονται χρεωμένοι διότι δεν κατάλαβαν ότι θα χρειαστεί να ξεπληρώσουν αυτό που πήραν και μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά υπό την καθοδήγηση των άλλων ή να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση.
  • Να θυμάστε ότι αργούν να μάθουν. Έχουν φτωχή συγκέντρωση και συχνά δεν καταλαβαίνουν με την πρώτη τι τους λένε. Πολλές φορές αυτό που φαίνεται ως μη συμμόρφωση με του κανόνες μπορεί απλά να σημαίνει ότι δεν κατάλαβαν τι τους ζητήθηκε.
  • Εξασφαλίστε ότι όλο το προσωπικό έχει γνώση των προβλημάτων ακοής ή όρασης που αντιμετωπίζει το άτομο.
  • Ζητήστε τη βοήθεια μερικών αξιόπιστων ατόμων στο να μάθουν στο άτομο πώς να ανταπεξέρχεται στη ρουτίνα της φυλακής και να το βοηθούν να αποφεύγει προβλήματα με άλλους κρατούμενους.
  • Έχετε στο νου σας την τάση των ατόμων αυτών να λένε «ναι» σε κάθε ερώτηση σχετική με τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους ή τη συμπεριφορά τους.
  • Ανταμείψτε την προσπάθεια. Ενθαρρύνετε τον κρατούμενο να λειτουργεί στο υψηλότερο επίπεδο των ικανοτήτων του στην εκπαίδευση και την εργασία.

Αναζήτηση βοήθειας

Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας τόσο σωματικά όσο ψυχικά και είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε ένα νοητικώς υστερημένο άτομο αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα. Μερικά σημάδια:

  • Συμπεριφέρεται με περίεργο διαταραγμένο τρόπο.
  • Κλαίει συχνά και δείχνει αποσυρμένος
  • Χάνει συνεχώς βάρος για περισσότερο από ένα μήνα
  • Είναι ευερέθιστος ή επιθετικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου