Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Προαναγγελία ίδρυσης κέντρου πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας

Αναδημοσιεύουμε την προαναγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα http://tvxs.gr.
"Την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί ως κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διαμόρφωση ενός Εθνικού Δικτύου Προστασίας των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, όπως και των ανήλικων παραβατών.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συνεργασία του Συνηγόρου του Πολίτη και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF θα καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θα ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο να:
1) συντονίζει το έργο των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων,
2) συντονίζει και να οργανώνει δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας,
3) αναπτύσσει συνεργασίες με υπηρεσίες, Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Κέντρα, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,
4) προωθεί και να υλοποιεί νέα αναμορφωτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και αυτό των ανάδοχων οικογενειών,
5) φροντίζει για τη διαμόρφωση μηχανισμού ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών και
6) φροντίζει για την τήρηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του υπουργείου Δικαιοσύνης, η ίδρυση του αυτοτελούς αυτού Νομικού Προσώπου θα συνοδευτεί και από την αναμόρφωση του ποινικού σωφρονισμού των ανηλίκων και την ενεργοποίηση νέων αναμορφωτικών μέτρων.
Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, συμμετείχε ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας, ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης, ο αρμόδιος Συνήγορος του Πολίτη σε θέματα παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο γενικός διευθυντής Ηλίας Λυμπέρης."

Εκ πρώτης όψεως η εν λόγω πρωτοβουλία διαφαίνεται καλή, με την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που κατέστησαν παρόμοιες πρωτοβουλίες ανίκανες να επιφέρουν αλλαγές και να προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Άλλωστε, τα γενεσιουργά αίτια της παραβατικότητας εν γένει και ιδιαίτερα της νεανικής παραβατικότητας, όντας πολυπαραγοντικά, απαιτούν πολυεπίπεδες και εξατομικευμένες παρεμβάσεις μακροχρόνιου σχεδιασμού ενταγμένες σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο αντιεγκληματικής πολιτικής.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ, ως φορέας με εμπειρία στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας, υποστηρίζει όποιες προσπάθειες στοχεύουν σε θετικές αναδιαμορφώσεις, διατηρώντας, με την προσδοκία μιας ολιστικής προσέγγισης, κριτική στάση απέναντι στα τεκτενόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου