Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Kύπρος: Μια γιατρός για όλους τους κατάδικους

Πέρσι η γιατρός των Κεντρικών Φυλακών είχε δεί 8.349 άτομα και ο ψυχίατρος 1500.
Η παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη στους κατάδικους και η μεταχείριση των ψυχικά ασθενών καταδίκων στις Κεντρικές Φυλακές τέθηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής εξέφρασε τους προβληματισμούς που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
Όπως ανέφερε, η γιατρός που είναι στις Κεντρικές Φυλακές και εργάζεται υπερωριακά βλέπει 60 άτομα την ημέρα. Συγκεκριμένα, η γιατρός αυτή έχει δει κατά την περσινή χρονιά 8.349 άτομα.
Ο κ. Φυττής είπε ότι κάποιοι δεσμοφύλακες, με πολύ μικρή ειδίκευση, δίνουν φάρμακα, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο και κυρίως αντιδεοντολογικό.
Ψυχίατρος με 1500 επισκέψεις
Όσον αφορά τον ψυχίατρο, έχει 1.500 επισκέψεις το χρόνο, 330 για ψυχιατρικά προβλήματα και τους υπόλοιπους για ναρκωτικά.
«Δεν υπάρχει ειδικός χώρος για ναρκομανείς και γι’ αυτό η ιατρική μονάδα που δουλεύει εισηγήθηκε -και επικροτούμε αυτή την εισήγηση- να γίνει ένας ιδιαίτερος θάλαμος, ο λεγόμενος 'drug free' όπου θα γίνεται η περίθαλψη, μέχρι να κτιστεί στο μέλλον το πολυδύναμο κέντρο», σημείωσε.
Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι το πολυδύναμο κέντρο θα έχει 15 θέσεις για ναρκομανείς, 15 για ψυχικά αρρώστους και 10 θέσεις για μολυσματικές ασθένειες.
«Η παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη στις φυλακές είναι σε κάποιο βαθμό ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις. Όμως χρειάζεται όχι μόνο το ιατρικό προσωπικό να ενισχυθεί αλλά να γίνεται και επιμόρφωση και για να ενισχύεται ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός», πρόσθεσε.
Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κλίβανος, αρχείο απόρρητο για τους ασθενείς, ακτινογραφικό μηχάνημα και άλλα είδη υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Συνάντηση τριών υπουργών
Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι στις 18 Φεβρουαρίου θα συναντηθούν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας και Οικονομικών για σφαιρική συζήτηση όλων των θεμάτων υγείας στις Κεντρικές Φυλακές.
Είπε ότι θα πρέπει να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός ή προγραμματισμός, συντονισμός και έλεγχος για να γίνουν τα έργα που πρέπει και τα οποία καθυστερούν.
Μεταδοτικές ασθένειες
Εξάλλου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ντίνα Ακκελίδου είπε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι θα γίνει η συνάντηση των τριών Υπουργών, γιατί επιβάλλεται ένας σφαιρικός σχεδιασμός για ικανοποίηση των αναγκών περίθαλψης των ασθενών.
«Μιλούμε για έναν πληθυσμό όπου υπάρχουν ποικίλα ιατρικά ζητήματα, τόσο της ψυχικής υγείας όσο και της σωματικής, με ασθένειες που είναι μεταδοτικές αλλά και άλλες ασθένειες που δημιουργούν μια εικόνα πολύπλοκων μηχανισμών αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας», πρόσθεσε.
Πολλά από τα προβλήματα αυτά, αν δεν επιλύονται εκεί, συνέχισε η κ. Ακκελίδου, μεταφέρονται στην ευρύτερη κοινωνία.
«Παράκλησή μας είναι να καταρτιστεί ταυτόχρονα κι ένας σχεδιασμός παρακολούθησης της υλοποίησης του σχεδιασμού έργων», συμπλήρωσε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου