Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 10,7 ΕΚΑΤ. ευρώ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ

Υπό το βάρος του διογκούμενου κοινωνικού προβλήματος της τοξικοεξάρτησης -που αναμένεται να επιταθεί ως «σύνοδο» φαινόμενο της οικονομικής κρίσης και αποτυπώνεται και με τη λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ για θεραπεία με υποκατάστατα που αγγίζει τα 6.000 άτομα και αναμονής στην Αττική τα έξι χρόνια- η κυβέρνηση διά στόματος της υφυπουργού Υγείας Φώφης Γεννηματά προχώρησε χθες σε μια οικονομική «ένεση» επιβίωσης προς τον Οργανισμό, συνολικού ύψους 10,7 εκατομμυρίων ευρώ. 
Η απογευματινή λειτουργία υφιστάμενων μονάδων (κάτι που είχε εξαγγελθεί και επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί), η συνταγογράφηση υποκατάστατων από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ σε χρήστες που έχουν ήδη σταθεροποιηθεί, αλλά και η εφαρμογή εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων, καθώς και η επέκταση θεραπευτικών «στεγνών» προγραμμάτων και με υποκατάστατα εντός των φυλακών, είναι μερικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες. Προβλέπεται δε και η επέκταση του προγράμματος για φυλακισμένους στον Ελαιώνα Θηβών, που υπολειτουργεί επί σειρά ετών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών, οι οποίοι σήμερα αριθμούν σε 4.152 άτομα επί συνόλου 11.198 φυλακισμένων.
Εκκρεμεί βεβαίως η σύνταξη του πολύπαθου και επί Ν.Δ. υπό αέναη διαβούλευση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που αποτελεί προτεραιότητα και θα ορίσει σε βάθος πενταετίας τη συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με βάση το τρίπτυχο πρόληψη-θεραπεία-επανένταξη.
Πρόθεση του υπουργείου και της νέας προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μένης Μαλλιώρη, είναι η άμεση λειτουργία και νέων μονάδων υποκατάστασης (σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν 24 μονάδες, όπου συμμετέχουν 4.809 χρήστες) κατά προτίμηση σε χώρους των νοσοκομείων. Κάτι που στο παρελθόν προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο, που εκτός άλλων επισήμανε την αδυναμία των υποστελεχωμένων νοσοκομείων να δεχτούν τέτοιο φόρτο. Η παροχή 3 εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΟΚΑΝΑ για νέες δράσεις πιθανόν να οδηγήσει σε επίτευξη αυτού του στόχου. Ο οποίος, αν ληφθεί υπόψη η «γύμνια» από οποιοδήποτε θεραπευτικό πρόγραμμα ολόκληρων περιοχών ,όπως η κεντρική Μακεδονία, η Ηπειρος, η Πελοπόννησος, εκτός των Πατρών, είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Εξάλλου, όπως παραδέχεται ο ΟΚΑΝΑ, «αν και η υποκατάσταση δεν αποτελεί πανάκεια... δυστυχώς στη χώρα μας λόγω σημαντικής καθυστέρησης έναρξης θεραπείας υπάρχουν πολλοί χρόνιοι και βαριά εξαρτημένοι χρήστες που δεν καταφέρνουν να απεξαρτηθούν ή δεν προσέρχονται στα "στεγνά" προγράμματα».
Ακόμη εξαγγέλθηκαν: η επέκταση προγραμμάτων μείωσης της βλάβης - δουλειάς προσέγγισης χρηστών στον δρόμο, ώστε να μειωθεί η κοινωνική όχληση, η ενίσχυση του σκέλους της επανένταξης χρηστών που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ η επαγγελματική απασχόληση είναι άρρηκτα δεμένη με τη θεραπεία, αποτελώντας τον τελικό κρίκο.
Ειδικότερα, ο ΟΚΑΝΑ αλλά και τα Κέντρα Πρόληψης -που διαθέτουν πλέον δικό τους κωδικό και φέτος θα λάβουν 9 εκατομμύρια ευρώ- ανακοινώθηκε ότι εξαιρούνται της περικοπής του 10% στον προϋπολογισμό τους, ενώ ο ΟΚΑΝΑ (27 εκατομμύρια προϋπολογισμός) λαμβάνει επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ για μείωση του ελλείμματός του και τρία για νέες δράσεις.
Καταχρεωμένο με 15,8 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως προς προμηθευτές, με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους (καθεστώς που θα καταργηθεί), με δαπανηρές συμβάσεις φύλαξης, που κοστίζουν 3,354 εκατομμύρια, και καθαριότητας με κόστος 800.000 ευρώ ετησίως, με υπέρογκο κόστος αγοράς των υποκαταστάτων όπως και πλουσιοπάροχες αμοιβές επιτροπών επιλογής προσωπικού και προμηθειών, που έφταναν ανά συνεδρίαση τα 1.500 ευρώ το άτομο, καταγγέλθηκε χθες πώς βρήκε τον ΟΚΑΝΑ η νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει προβληματική, αφού υπολογίζεται ότι χωρίς καμία ανάπτυξη ο ΟΚΑΝΑ έχει ετήσιες ανελαστικές δαπάνες 40,7 εκατομμυρίων ευρώ και παρά την οικονομική «ένεση» για το τρέχον έτος διαθέτει μόλις 32 εκατομμύρια.
* Aναδημοσίευση από http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου