Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σύσκεψη για τη λειτουργία των σχολείων μέσα στις φυλακές

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Απόστολου Κατσιφάρα, και της υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, σύσκεψη με αντικείμενο τη λειτουργία σχολείων μέσα στις φυλακές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης, Ευθύμιος Μπάκας, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίνος Σκανδάμης, οι διευθυντές φυλακών και σχολείων που λειτουργούν σε αυτά.
«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που παρουσιάζονται, να δώσουμε άμεσες λύσεις αλλά και κατευθύνσεις για την καλύτερη λειτουργία και την αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των συντελεστών της εκπαίδευσης και της διοίκησης των φυλακών», τόνισε ο Κατσιφάρας και συνέχισε:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση γιατί βοηθά στην επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, τους δίνει εφόδια αλλά και κίνητρα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους».
Η υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας των δύο συστημάτων σωφρονισμού και παιδείας με απώτερο στόχο, όπως είπε «να αποδώσουμε τους συμπολίτες μας κρατούμενους στην κοινωνία όσο το δυνατόν πιο ενεργούς πολίτες. Έτοιμους να κάνουν μια καινούργια αρχή».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ακόμη: «Ο θεσμός του σχολείου των φυλακών έχει ακριβώς αυτό το στόχο, να δώσει τη δυνατότητα για μια καινούργια αρχή. Μπορούμε μέσα από τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων να βρούμε λύσεις, για να ενδυναμώσουμε και να επεκτείνουμε την εκπαίδευση στις φυλακές. Λύσεις υπάρχουν παντού. Στη ζωή, ακόμα και μέσα στη φυλακή, δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Μετά τη συνάντηση από κοινού συμφωνήθηκαν:
1) Λειτουργία μόνιμης επιτροπής, με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης κρατουμένων, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
2) Αύξηση των σχολείων και των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης και κατάρτισης στα Καταστήματα Κράτησης.
3) Η κοινή επιμόρφωση των διευθυντών και αρχιφυλάκων των καταστημάτων κράτησης ενηλίκων και των εκπαιδευτών της Διά Βίου Μάθησης, σε κοινά προγράμματα της Διά Βίου Μάθησης.
4) Άρση της δυσλειτουργίας της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της αλλαγής του Σωφρονιστικού Κώδικα.

*πηγή  http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου