Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Διαδίκτυο στις φυλακές: δικαίωμα στην εκπαίδευση

 
Παρόλο που η κράτηση παραβατών αφορά μόνο στην στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων, το παρόν σωφρονιστικό σύστημα μοιάζει αδύναμο να ξεφύγει από την άκαμπτη, γραφειοκρατική του στάση για άλλη μια φορά εις βάρος του δικαιωμάτος των κρατουμένων στην εκπαίδευση και εις βάρος της ευρύτερης κοινωνίας. Μήπως έφτασε η ώρα να ερμηνεύσουμε τον σωφρονιστικό κώδικα προς όφελος των κρατουμένων και συνεπώς προς όφελος της κοινωνίας μέσα στην οποία θα επιστρέψουν; Μήπως έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο στείρος εγκλεισμός είναι ασύμφορος για όλους και απ' όλες τις πλεύρες;
Αναδημοσιεύουμε τα παρακάτω αποσπάσματα των δηλώσεων του κου Γιωτόπουλου Α., του Γαλλικού Πανεπιστημίου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειοας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετικά με αίτημα του πρώτου για περιορισμένη και ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να εκπονήσει διδακτορική διατριβή.

"Το 2003, με προσωπικές μου ενέργειες μέσα από τη Φυλακή, πληροφορήθηκα ότι υπήρχε ένα πανεπιστήμιο στο Παρίσι, το Paris7-Diderot, όπου φυλακισμένοι σε χώρες της Ε.Ε. μπορούσαν να φοιτήσουν. Γράφτηκα σ' αυτό, αφού τίποτε ανάλογο δεν υπήρχε στη χώρα μας, και φοίτησα στα μαθηματικά, κανονικά όλ' αυτά τα χρόνια. Τον Ιούνιο πήρα το δίπλωμα Master RA Rech. και στη συνέχεια έγινα δεκτός για τη Διδακτορική Διατριβή. Με ειδοποίησαν όμως ότι έπρεπε να διαθέτω έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για την προετοιμασία της, όπως γίνεται στις χώρες της Ε.Ε. Με πληροφόρησαν μάλιστα ότι δεν θα υπήρχε θέμα ασφαλείας, αφού μπορούν τεχνικά να μπλοκάρουν τον υπολογιστή, ώστε αυτός να είναι συνδεδεμένος μόνο με το portal του πανεπιστημίου. Στις 17-9-2009 έκανα λοιπόν αίτηση προς τη Διεύθυνση της Φυλακής να μου επιτρέψουν να φέρω για λόγους εκπαιδευτικούς έναν υπολογιστή.
Η απάντηση μου δίδεται στις 30-9, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, είναι απορριπτική, με την αιτιολογία ότι το άρθρο 19 παρ. 6 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας «απαγορεύει απολύτως τη χρήση ηλ. υπολογιστών στους χώρους κράτησης».
Επισήμως την απόφαση υπογράφει το Συμβούλιο της Φυλακής, αλλά γνωρίζω ότι η αίτησή μου είχε σταλεί στο Υπουργείο. Ομως ο Εσωτ. Κανονισμός Λειτουργίας στο άρθρο 19 παρ. 6 λέει ότι απαγορεύεται η χρήση υπολογιστή «εκτός αν υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευτικοί λόγοι ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Φυλακής», που είναι ακριβώς η περίπτωσή μου.
Ξανακάνω λοιπόν στις 25-10-09 δεύτερη αίτηση, ενώ στις 14-10 τρεις καθηγητές μου - μεταξύ των οποίων και η επιβλέπουσα το Διδακτορικό- και η Διευθύντρια του Τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στέλνουν επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στον Διευθυντή της φυλακής. Σ' αυτήν υποστηρίζουν το αίτημά μου και υπογραμμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που ένας φυλακισμένος συνεχίζει τις σπουδές στα Μαθηματικά σε τόσο ψηλό επίπεδο και ότι είναι σημαντικό για τη Δημοκρατία και για την αντιμετώπιση των φυλακισμένων στην Ευρώπη να του επιτραπεί να προσφέρει στη συλλογική Επιστημονική Ερευνα. Η απάντηση έρχεται στις 2-12-09 και είναι πάλι απορριπτική για τους ίδιους λόγους! Αυτή τη φορά απ' τους αρμόδιους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υποτίθεται σήμερα εκσυγχρονιστές και προοδευτικούς!
Στις 10-1-2010 κάνω τρίτη αίτηση ενώ παράλληλα προσφεύγω στο Συνήγορο του Πολίτη γι' αυτήν την παραβίαση του δικαιώματος στη γνώση. Στην αίτηση επικαλούμαι τους Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κώδικες που περιέχονται στη σύσταση Rec (2006) 2, η οποία έχει υιοθετηθεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11-1-2006, που προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των κρατουμένων ορίζοντας χαρακτηριστικά (στην παρ. 28.1) ότι «κάθε Φυλακή θα επιδιώκει να προσφέρει σε όλους τους κρατουμένους πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητά και τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και θα λαμβάνουν υπόψη τις φιλοδοξίες τους». Επικαλούμαι το άρθρο 55 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας που ορίζει ότι «ο εγκληματολόγος εξετάζει τη νομική και την πραγματική κατάσταση των κρατουμένων με στόχο την εναρμόνιση των μέσων και μεθόδων έκτισης των ποινών με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, τις συστάσεις και τους στοιχειώδεις κανόνες διεθνών οργανισμών». Τέλος, προτείνω συγκεκριμένους χώρους εντός της φυλακής όπου θα μπορούσε να βρίσκεται κλειδωμένος ο υπολογιστής, όπου θα πηγαίνω τις ώρες που θα ορίσουν, ώστε να μην παραβιάζεται η απαγόρευση κατοχής υπολογιστή εντός του προσωπικού κελιού. Μέχρι σήμερα περιμένω την απάντηση. Τέσσερις μήνες έχουν περάσει για ένα τόσο απλό, λογικό και σύννομο αίτημα".
Φυλακές Κορυδαλλού 28-1-2010
Αλέκος Γιωτόπουλος

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Προς: τον υπουργό Δικαιοσύνης τον διευθυντή της Φυλακής του Κορυδαλλού

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ολοκλήρωσε λαμπρά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Master 2 στα Θεμελιώδη Μαθηματικά, με ειδίκευση στον τομέα της μηχανικής ρευστών. Οι εξισώσεις Navier-Stokes αποτελούν από μαθηματικής απόψεως ένα πολύ προχωρημένο και πολύ σύγχρονο αντικείμενο μελέτης...
Προκειμένου να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις στη σύγχρονη έρευνα, κι αυτό με περισσότερη πρωτοβουλία εκ μέρους του, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που να του δίνει πρόσβαση στην πύλη του Jussieu και να του επιτρέπει να έχει επικοινωνία με μερικούς ερευνητές, όπως τον καθηγητή του διδακτορικού του, καθώς και να ερευνά τις τράπεζες δεδομένων που περιέχουν έγγραφα και άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία κανονικά είναι προσβάσιμα, μέσω της πύλης της βιβλιοθήκης μαθηματικών ερευνών, στο σύνολο των ερευνητών. Αυτό θα έδινε στον Γιωτόπουλο νέες δυνατότητες επιστημονικής έρευνας και θα μπορούσε σίγουρα να διευθετηθεί με τρόπο που να ικανοποιεί τους περιορισμούς ασφαλείας.

Alain Chenciner, Isabelle, Gallagher, Paul Gerardin, καθηγητές του Paris 7, Μαθηματικό
Anne Barseghian (διευθύντρια), Nathalie Cuny και Daniel Meyer
(για το αρμόδιο τμήμα κρατουμένων φοιτητών του Paris 7)

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Η απάντηση (δεξιά) του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην «Ε» σχετικά με το κείμενο - καταγγελία του Αλ. Γιωτόπουλου με τίτλο «Σωφρονισμός ή εκτροφείο εγκλήματος;» («Ε» 2/2/2010)

!Σε επόμενο ερώτημα της «Ε», ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απ. Κατσιφάρας, αρμόδιος για θέματα σωφρονιστικής πολιτικής, μας πληροφόρησε ότι το ζήτημα έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), το οποίο θα γνωμοδοτήσει επί του αιτήματος του Αλ. Γιωτόπουλου αμέσως μετά τη συγκρότησή του σε σώμα. Απαιτείται προηγούμενη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ.
Β.ΦΩΤ.
«Απάντηση υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".
"Ο ελληνικός Σωφρονιστικός Κώδικας αποτελεί έναν από τους πιο προοδευτικούς Κώδικες στην Ευρώπη, όπως πλήθος πανεπιστημιακών, νομικών και ειδικών επιστημόνων αναγνωρίζουν. Ο Κώδικας αυτός επέτρεψε, ήδη, στον κ. Γιωτόπουλο, όπως και ο ίδιος δηλώνει, να λάβει μέσα από το κατάστημα κράτησης και δίπλωμα Master από γαλλικό πανεπιστήμιο.
Η ελληνική πολιτεία δεν στερεί τη δυνατότητα σε κανέναν κρατούμενο να εκπονήσει διδακτορική διατριβή. Επίσης, επιτρέπει τη χρήση Η/Υ στις προβλεπόμενες κατηγορίες κρατουμένων και στους ειδικά προβλεπόμενους εκπαιδευτικούς χώρους.
Η σύνδεση, όμως, με το Διαδίκτυο που αιτείται ο κ. Γιωτόπουλος θέτει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την ασφάλεια λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία πληροφοριακών συστημάτων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει πράξη το δικαίωμα στη γνώση με την ύπαρξη εντός των καταστημάτων κράτησης δανειστικών βιβλιοθηκών, τη λειτουργία Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε οι κρατούμενοι να αποκτούν τα εφόδια για την επάνοδό τους και θα είναι πάντα ανοικτό σε προτάσεις που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν την παρεχόμενη προς τους κρατουμένους εκπαίδευση."»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου