Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν..

Αναδημοσιεύουμε την συνένετευξη που παραχώρησε τον Νοέμβριο του 2009 ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης,Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην εφημερίδα τα ΝΕΑ. 4 μήνες μετά είμαστε σε θέση να δηλώσουμε πως οι καλές προθέσεις δεν αρκούν.
 
Πρώτη φορά το υπουργείο Δικαιοσύνης αποκτά υφυπουργό. Στις αρμοδιότητές του υπάγονται οι φυλακές ή, αλλιώς, «ηλεκτρική καρέκλα». Ο κ. Κατσιφάρας που είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων έπαθε- όπως λέει- σοκ.
Δεν ελπίζει στα θαύματα, δηλώνει ωστόσο αποφασισμένος να ρισκάρει και υποστηρίζει ότι το υπουργείο θα συγκρουστεί με όσους επιθυμούν να καταστήσουν τις φυλακές μέσον καθοδήγησης εγκληματικών πράξεων.

Η αρμοδιότητα για τις φυλακές μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα. Το νιώθετε;
Νιώθω μεγάλη την ευθύνη αλλά και την πρόκληση.

Η επίσκεψη στο... άβατο των φυλακών σάς προβλημάτισε;
Το άβατο καταργήθηκε, η επίσκεψη με προβλημάτισε, το απάνθρωπο ωστόσο είναι που με σόκαρε.

Συνέβαλε στην άμεση λήψη μέτρων; Τα άμεσα μέτρα ήταν στις προτεραιότητές μας. Αρχίσαμε να κάνουμε επισκέψεις με σκοπό, πριν από οποιαδήποτε εξαγγελία, να έχουμε την πραγματική εικόνα.

Σας είχε απασχολήσει ποτέ η ζωή των κρατουμένων; Ναι. Σε παλαιότερη επίσκεψή μου, ως βουλευτή, στις φυλακές της Πάτρας. Ωστόσο σήμερα, μετά τις πρόσφατες επισκέψεις μου στα κελιά των κρατουμένων, η εικόνα για μένα είναι χίλιες λέξεις.



Ο κόσμος νοιάζεται για τη διαβίωση των εγκλείστων; Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία αρνείται να δει το πρόβλημα και να συμμετάσχει στη λύση του. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και στόχος μας είναι οι εξαιρέσεις να γίνουν κανόνας.

Η φροντίδα για τη βελτίωση του σωφρονιστικού μας συστήματος δίνει πόντους σε μια κυβέρνηση ή το αντίθετο; Το ζητούμενο είναι αν η χώρα μας θα ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία της απέναντι στην Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των οποίων οι εκθέσεις μέχρι σήμερα είναι καταπέλτης.

Οι αθρόες αποφυλακίσεις αποτελούν πανάκεια για την αποσυμφόρηση των φυλακών; Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αθρόες αποφυλακίσεις. Αντίθετα, ενισχύουμε τις αρχές δικαίου.

Δεν είναι παυσίπονο για προσωρινή ανακούφιση; Το πρόβλημα της αποσυμφόρησης είναι πολυσύνθετο και χρειάζεται πολύπλευρη πολιτική. Δίνουμε βαρύτητα στις εναλλακτικές ποινές κράτησης και κυρίως στη διεύρυνση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Ο κίνδυνος επανεγκλεισμού πολλών κρατουμένων λόγω ροπής στην παρανομία είναι ορατός; Πιστεύω ακράδαντα ότι η αλλαγή φιλοσοφίας στη σωφρονιστική πολιτική μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου επανεγκλεισμού πολλών κρατουμένων.

Τα μέτρα για τον περιορισμό των προφυλακίσεων πιστεύετε πως θα αποδώσουν; Κάνουμε ένα βήμα θεσμικό για να αντιμετωπίσουμε την ωμή πραγματικότητα, που είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των υποδίκων.

Δεδομένου ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, πώς θα μπει σε καλούπι η δικαστική κρίση;
Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να θεσπίζει σαφείς νόμους, που βοηθούν τη δικαστική κρίση χωρίς όμως να την θέτουν σε καλούπι.

Αν π.χ. ο Μιχ. Χριστοφοράκος έδινε απολογία στον ανακριτή, ποια θα ήταν η εξέλιξη με τις νέες ρυθμίσεις; Η Πολιτεία οφείλει να νομοθετεί με αποκλειστικό γνώμονα το γενικότερο εθνικό συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να αποφασίζει είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. Όλοι όμως είμαστε υπό την κρίση της κοινωνίας.

Είστε ο πρώτος υφυπουργός Δικαιοσύνης. Η πρωτιά επιβαρύνει τις ευθύνες; Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Η απάντηση για διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη προσθέτει ευθύνες.

Γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο τομέας σας πάσχει από... ανίατα νοσήματα. Πιστεύετε στα θαύματα; Θαύματα δεν υπάρχουν. Η συνέπεια και η μεθοδικότητα σε προτεραιότητες αποτελούν τη βάση της πολιτικής μας.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις πάντως στοιχίζουν ακριβά. Υπάρχουν τα κονδύλια; Αρχίσαμε από τα απλά, τα ώριμα, αυτά που απαιτούν ελάχιστα χρήματα, αλλά αποδίδουν το δίκαιο και τον σεβασμό.

Η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης βάζει στοίχημα για τη βελτίωση των φυλακών. Και το χάνει. Εσείς; Θα ρισκάρω εκ νέου, από άλλη οπτική γωνία. Με άλλη φιλοσοφία.

Για τα κυκλώματα που δρουν εντός και εκτός των... τειχών έχετε ακούσει; Θα συγκρουστούμε με όσους ενδεχομένως επιθυμούν να καταστήσουν τις φυλακές μέσον καθοδήγησης εγκληματικών πράξεων.

Θα τα αντιμετωπίσετε;
Μόνο με συγκρούσεις και ανυποχώρητη στάση, με συμμάχους τη συνείδησή μας και τη δύναμη της κοινωνίας.

Η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων αποτελεί στόχο σας. Όσα είδατε σας αφήνουν περιθώριο ελπίδας; Πιστεύουμε στη βασική φιλοσοφία μας, που είναι η μετατροπή των φυλακών από τόπο αδιέξοδης στέρησης της ελευθερίας σε τόπο βελτίωσης του σωφρονισμού με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σε τόπο προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξη.

Με το χέρι στην καρδιά: ήρθατε στη θέση των κρατουμένων; Όχι, δεν ήταν εύκολο. Ωστόσο ευθύνη μας είναι να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, που είναι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και να δώσουμε λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου