Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Υπερπληθυσμός και προβλήματα ύδρευσης στις φυλακές Τρικάλων


Με το σταγονόμετρο είναι η πρόσβαση των περίπου 700 κρατουμένων στις φυλακές Τρικάλων τους τελευταίους δυο μήνες, αφού οι κάνουλες ανοίγουν για μόλις μιάμιση ώρα καθημερινά, με το αιτιολογικό ότι η αποχέτευση πλημμυρίζει.
Για 45 λεπτά το πρωί και άλλα 45 το βράδυ ανοίγουν οι κάνουλες του νερού στις φυλακές Τρικάλων, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν πριν από τρία χρόνια, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή των στοιβαγμένων 700 κρατούμενων σε χώρους που έχουν προβλεφθεί για σημαντικά μικρότερο αριθμό ατόμων. Έτσι, όλοι αυτοί οι κρατούμενοι πρέπει σε αυτό το διάστημα να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή, να πλύνουν τα ρούχα τους αλλά και να γεμίσουν κουβάδες με νερό για να το χρησιμοποιούν ως καζανάκι στις τουαλέτες.
Αυτοί τη στιγμή φιλοξενούνται στις φυλακές Τρικάλων σχεδόν διπλάσιοι κρατούμενοι από αυτούς που είχε αρχικά προβλεφθεί, γεγονός που καθιστά την υγιεινή... ανέκδοτο στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Το πρόβλημα με την ύδρευση των φυλακών είχε αρχικά αποδοθεί σε κακοτεχνίες της κατασκευής του κτιρίου.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε ότι μόλις το υπουργείο πληροφορήθηκε το θέμα, έδωσε άμεσα εντολή να γίνει καταρχήν απάντληση των υδάτων από την αποχέτευση στις φυλακές Τρικάλων προσθέτοντας ωστόσο ότι «για να υπάρξει οριστική λύση, απαιτούνται περαιτέρω έργα τα οποία -αν και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη- χρειάζονται περισσότερο χρόνο».
Το υπουργείο υποστήριξε ότι το πρόβλημα ήταν απόρροια των πλημμυρών που σημειώθηκαν στην περιοχή στις αρχές Μαρτίου. Σχετικά με τον περιορισμό στο θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης σε νερό, ο υφυπουργός δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: « Είναι γεγονός ότι ο διευθυντής του καταστήματος προέβη σε μερικό κλείσιμο της παροχής του νερού για λίγες ώρες ημερησίως προκειμένου να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Ωστόσο η κατανάλωση του νερού σήμερα έχει επανέλθει περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα».

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το κείμενο της οποίας παραθέτουμε παρακάτω:
«Στα όρια της εξαθλίωσής τους και συνεπακόλουθα στα όρια εξαθλίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έφτασαν οι 700 περίπου κρατούμενοι του Καταστήματος Κράτησης (Κλειστές Φυλακές) των Τρικάλων, οι οποίοι εδώ και δύο περίπου μήνες, έχουν πρόσβαση στο νερό μόλις μιάμιση ώρα την ημέρα, με επίσημη δικαιολογία ότι πλημμυρίζει η αποχέτευση και φουσκώνουν τα νερά!
Στα κελιά όπου ζουν σχεδόν διπλάσιοι κρατούμενοι από την δυναμικότητα της φυλακής, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 3 και 4 άτομα σε ελάχιστα τετραγωνικά, η βρύση ανοίγει για 45 λεπτά το πρωί και 45 λεπτά το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα οι κρατούμενοι πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα ρούχα τους, να χρησιμοποιήσουν νερό για το μαγείρεμα καθώς και να μαζέψουν νερό σε κουβάδες για τη χρήση της κοινής τους τουαλέτας!
Το πρόβλημα, σύμφωνα και με τοπικά δημοσιεύματα τρικαλινών εφημερίδων του Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε τόσο από τη διεύθυνση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων, όσο και από την διεύθυνση των φυλακών, ωστόσο παρέμεινε εντός των τοίχων του σωφρονιστικού καταστήματος. Η διεύθυνση της ΔΕΥΑΤ χαρακτήρισε το θέμα πολύπλοκο, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιχείρησης εκτιμούν ότι ίσως οφείλεται σε κάποιες κτιριακές κακοτεχνίες. Σήμερα, η κατάσταση παραμένει ίδια κι απαράλλακτη.
Επειδή οι νέες Φυλακές των Τρικάλων δεν έχουν ούτε τρία χρόνια που παραδόθηκαν σε χρήση και τέτοια «προβλήματα» είναι αδικαιολόγητα.
Επειδή η καλή διατροφή, οι κανόνες υγιεινής, η ελεύθερη επικοινωνία, η διευκόλυνση της πρόσβασης των συγγενών στα καταστήματα και η τήρηση των ορίων χωρητικότητας είναι κατακτημένα δικαιώματα των κρατουμένων.
Επειδή το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια δεν φυλακίζεται και ο όρος σωφρονισμός εδώ και χρόνια μόνον χάριν αστεϊσμού μπορεί να χρησιμοποιείται για τα ελληνικά κέντρα κράτησης και τα «σωφρονιστικά» ιδρύματα.
Επειδή είναι αδήριτη η ανάγκη θεώρησης του κρατουμένου ως ανθρώπινου όντος, με αναγνωρισμένα τα στοιχειώδη δικαιώματα που διέπουν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
Επειδή “εγκλεισμός” θα πρέπει να σημαίνει στέρηση της ελευθερίας και μόνο, και όχι ηθική και φυσική εξόντωση των ανθρώπων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
· Είναι ενήμερος για το υδρευτικό πρόβλημα που υφίσταται στο Κέντρο Κράτησης Τρικάλων; Εάν ναι, σε τί κινήσεις θα προβεί για την επίλυση του ζητήματος;
· Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε οι κρατούμενοι να μη θίγεται η αξιοπρέπεια των κρατουμένων και να διαφυλαχθούν τα θεμελιώδη και κατακτημένα δικαιώματά τους;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου