Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Νέα έκθεση ΕΕΔΑ: Απαράδεκτοι χώροι κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα αλλοδαπών

Τις άθλιες συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά κρατητήρια και χώρους κράτησης αλλοδαπών, καθώς και το απαράδεκτο φαινόμενο της αστυνομικής βίας, καταδικάζει σε νέα έκθεσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Η 30-σέλιδη έκθεση συντάχθηκε με βάση ελέγχους και πορίσματα διαφόρων ελληνικών και διεθνών φορέων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν την τριετία 2007-2009.
Απογοητευτικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης
Οι διαπιστώσεις των φορέων που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτή είναι απογοητευτικές, καθώς αναφέρεται ότι μόνο λίγα κρατητήρια και χώροι κράτησης αλλοδαπών ανταποκρίνονται στις σωστές συνθήκες διαβίωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται λόγος για υπερπληθυσμό, στην κακή υποδομή, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή καθαριότητα, έλλειψη κρεβατιών, κουβερτών, ειδών υγιεινής, χώρων προαυλισμού κ.λπ.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν συχνά περιπτώσεις ανεπαρκούς έως πενιχρής σίτισης, ταυτόχρονης κράτησης ανδρών και γυναικών, ανεπαρκούς ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού, προβληματικής πρόσβασης σε τουαλέτες κ.λπ.

Κριτική της ΕΕΔΑ προς προηγούμενη κυβέρνηση και φορείς
Η ΕΕΔΑ, λοιπόν, ασκεί δριμεία κριτική σε νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης που επιμήκυναν ανεπίτρεπτα την κράτηση (στην περίπτωση των υπό διοικητική απέλαση), που κατέστησαν προβληματική στην πράξη την κράτηση όσων ζητούν άσυλο, που παρέλειψαν να μεταφέρουν στην ελληνική νομοθεσία σημαντικές εγγυήσεις (π.χ. για την παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής, την επανεξέταση της κράτησης σε εύλογα διαστήματα κ.λπ.), με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα συμβατότητας με διεθνείς συνθήκες. Επιπλέον, διαπιστώνει ότι πολλές από τις προτάσεις της δεν έχουν υιοθετηθεί στο Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών.
Προτάσεις
Τέλος, η Επιτροπή εισηγείται δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της προβληματικής αυτής κατάστασης, με ίδρυση ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών κατά αστυνομικών, κατάλληλη εκπαίδευσή τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε σύγχρονες ανακριτικές μεθόδους, καθώς και με ίδρυση και κατάλληλη στελέχωση νέων κέντρων πρώτης υποδοχής για τους παράτυπους μετανάστες.
Ακόμη, καθώς για να περιοριστούν τα φαινόμενα αστυνομικής βίας χρειάζεται «ένα σαφές μήνυμα από τη φυσική και πολιτική ηγεσία για μηδενική ανοχή τέτοιων περιστατικών, κάτι που μεταφράζεται στην ενδελεχή και αποτελεσματική διερεύνηση των όποιων καταγγελιών και στην επιβολή ανάλογων κυρώσεων», κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου