Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Μία ακόμα ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο

Ένοχη για παραβίαση άρθρων της Σύμβασης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και προασπίζουν το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, κρίθηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο δικαστήριο προσέφυγε ο Α.Α., παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος κατοικεί στα Χανιά.
Ο προσφεύγων απέδρασε από κέντρο κράτησης προσφύγων στο Λίβανο και συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές σε ελληνικά χωρικά και ενώ η βάρκα στην οποία επέβαινε βυθιζόταν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο δικαστήριο, κατά τη σύλληψή του κακοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές ενώ κατά την τρίμηνη κράτησή του στο «κέντρο υποδοχής μεταναστών» στη Σάμο υποχρεώθηκε, μαζί με άλλους 190 κρατούμενους, να τρώει στο δάπεδο, να κοιμάται σε σωρούς σκουπιδιών, να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει μπάνιο με ζεστό νερό, να μην του επιτρέπεται να τηλεφωνήσει, να μην έχει δικηγόρο και διερμηνέα, να ζει σε παράπηγμα όπου τα παράθυρα ήταν φραγμένα με ξύλινες σανίδες και δεν ενημερώθηκε για τη δυνατότητα προσφυγής του σε διοικητικό δικαστήριο.
Επίσης, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν δύο φορές να καταχωρήσουν την αίτηση πολιτικού ασύλου, ενώ χάρη σε μία ελληνική ΜΚΟ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε αιμόπτυση, σπασμένα πλευρά, αδυναμία, πονοκέφαλοι και δερματικά προβλήματα.
Τελικά, πολιτικό άσυλο του δόθηκε τον Αύγουστο του 2008. Ωστόσο, ήδη από τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Κατά τη συζήτηση της προσφυγής, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας υποστήριξε ότι η προσφυγή είναι παράνομη καθώς ο Α.Α. δεν είχε εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα. Όπως όμως επισημαίνεται στην απόφαση του δικαστηρίου, ήταν αδύνατο χωρίς δικηγόρο και διερμηνέα να καταφέρει ο Α.Α. να ασκήσει ένδικα μέσα στην Ελλάδα.
Ακόμα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση των άρθρων 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) και 5 §§ 1 και 4 4 (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια) της Σύμβασης και επιδίκασε 15.000 ευρώ στον προσφεύγοντα για ηθική βλάβη και 800 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου