Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Φυλακές Κορυδαλλού: Οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο απέχουν από το συσσίτιο

Απέχουν από το συσσίτιο οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» του Κορυδαλλού. Σε απεργία πείνας βρίσκονται και 200 κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων καθώς και οι κρατούμενοι φορείς του AIDS.Σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, αιτία της αποχής συσσιτίου είναι οι ανεπαρκέστατες συνθήκες περίθαλψης.
Όπως σημειώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», οι κρατούμενοι στερούνται του δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Μάλιστα, σε φορείς του AIDS διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η θεραπεία λόγω έλλειψης φαρμάκων.
Στο νοσοκομείο, το μοναδικό του είδους στη χώρα, εκτός από φορείς του AIDS νοσηλεύονται φυματικοί, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη, βαριά καρδιοπαθείς.
Ο διευθυντής του Ενδοκρινολογικού του Κρατικού Νίκαιας Γιάννης Προκόβας, είπε χαρακτηριστικά: «αισθάνομαι ντροπή, ανατριχίλα, όταν ακούω από πρώην κρατούμενους περιγραφές που θυμίζουν Σπιναλόγκα. Πρόκειται για "παρκάρισμα ανεπιθύμητων" σε ένα χώρο με σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές».
Αναφερόμενος στον κυριαρχικό ρόλο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Το σωφρονιστικό σύστημα κάνει κουμάντο στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στα επιστημονικά συμβούλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν ενημερώνουν καν για τους θανάτους εντός των φυλακών».
Ο δικηγόρος, πρώην κρατούμενος Χρήστος Νικολιτσόπουλος, μίλησε για τρεις αυτοκτονίες και 13 απόπειρες αυτοκτονίες στους μόλις 3,5 μήνες που ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης κλιματισμού στα κελιά και κυρίως στο νοσοκομείο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στις φυλακές Τρικάλων περισσότεροι από 200 κρατούμενοι άρχισαν το μεσημέρι απεργία πείνας, ύστερα από δυο εβδομάδες αποχής από το συσσίτιο.
Αίτημά τους είναι να σταματήσει η αυθαιρεσία στη χορήγηση αδειών, αφού άδειες που δίνονταν κανονικά δεν δίνονται πλέον χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και οι απορριπτικές αποφάσεις (που αφορούν το 97% των αιτήσεων) τείνουν να γίνουν θεσμός.
Επίσης, ζητούν να εγκρίνονται οι υφ' όρων απολύσεις και να απομακρυνθεί ο κοινωνικός λειτουργός της φυλακής, που ενώ θεσμικός του ρόλος είναι να υπερασπίζεται τους κρατουμένους, συμπεριφέρεται ως σωφρονιστικός υπάλληλος.
Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί των φυλακών αδυνατούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους και όσοι έχουν προσπαθήσει να τηρήσουν τις διαχωριστικές γραμμές από τον ρόλο των σωφρονιστικών, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τους τελευταίους και απειλές.

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου