Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Και μια στάση για τον ισοβίτη σεφ στις φυλακές Διαβατών

Την αγάπη του για τη μαγειρική ανακάλυψε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ο κρατούμενος Β.Π., ο οποίος από το Σεπτέμβριο του 2001 εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για υπόθεση ανθρωποκτονίας.
Το Μάιο του 2004 μπήκε στην κουζίνα των φυλακών Διαβατών και έκτοτε σερβίρει τις συνταγές του στους περίπου 650 κρατουμένους. Μάλιστα, το Μάρτιο του 2007 ο ισοβίτης βραβεύτηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το βιβλίο με συνταγές μαγειρικής που έγραψε ο ίδιος με τον τίτλο «Γεύσεις υπό... κράτηση»!
Οι ικανότητες του ισοβίτη στη μαγειρική περιγράφονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης όπου προσέφυγε ο κρατούμενος προκειμένου να του χοργηθεί διετής εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα σε ΙΕΚ και να πάρει και την ειδικότητα του ζαχαροπλάστη. Οπως αναφέρεται, ο ίδιος κρατούμενος το 2008 έλαβε άλλη εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, προκειμένου να πάρει την ειδικότητα του σεφ. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο κρατούμενος παρακολούθησε τα υποχρεωτικά μαθήματα του ΙΕΚ, είχε αξιέπαινες επιδόσεις και πήρε εύκολα το δίπλωμά του.
Μαθήματα σε ΙΕΚ
Τον περασμένο μήνα ο κρατούμενος έκανε νέα αίτηση στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών για να παρακολουθήσει μαθήματα και στο ΙΕΚ Κουφαλίων για την ειδικότητα του αρτοποιού - ζαχαροπλάστη. Το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια απορρίφθηκε και ο ισοβίτης προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο τελικά αποφάσισε τη χορήγηση της διετούς εκπαιδευτικής άδειας.
«Το ότι είχε λάβει και άλλη εκαπιδευτική άδεια δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι πρόκειται και ευνοϊκή μεταχείριση», αναφέρεται στο βούλευμα καθώς οι δικαστές έκριναν ότι «συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας».
Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο ισοβίτης - σεφ διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τους συγκρατούμενούς του όσο και με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ενώ επισημαίνεται ότι ήδη έχει συμπληρώσει 3.000 «μεροκάματα» στις φυλακές αριθμός ημερομισθίων που του δίνει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για υφ' όρων απόλυση. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, ο κρατούμενος εξασφάλισε την άδεια να παρακολουθήσει για δύο χρόνια όλα τα μαθήματα στο ΙΕΚ Κουφαλίων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στη διοίκηση των φυλακών Διαβατών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=64563

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου