Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΕΓΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΥΡΟΥ

Μια ζεστή αγκαλιά έχει ανοίξει εδώ και 14 περίπου χρόνια στη Σύρο για τους περιθωριακούς ανήλικους που βρίσκονται στο δρόμο και ακολουθούν παραβατικές συμπεριφορές.
Η «Στέγη της Σύρου» δημιουργήθηκε το 1996 και λειτουργεί ως κέντρο ημέρας, με την εθελοντική προσφορά κάποιων λίγων ανθρώπων.
Η Μαρία Κυδωνέος Φωστέρη, πρωτοπόρος στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ανήλικης παραβατικότητας, επιμελήτρια ανηλίκων, η οποία έστησε στη Σύρο τη στέγη αυτή, έχει σώσει πολλά παιδιά από την εγκληματικότητα, στην οποία οδηγεί η παραμέληση. «Αγάπη, παιδεία, καθοδήγηση. Αυτά τα τρία χρειάζονται τα παιδιά για να προχωρήσουν», αναφέρει η κ. Φωστέρη
«Θεωρούσα ντροπή να λεω στον ανήλικο που ερχόταν στο δικαστήριο πεινασμένος, ξυπόλητος, χωρίς οικογένεια και κοιμόταν στα άστρα, που είχε τόσα προβλήματα και έκλεβε μόνο και μόνο επειδή ήθελε να φαει, ότι αν το ξανακάνεις θα πας φυλακή. Έπρεπε κάτι να κάνω».
Έτσι πριν 14 περίπου χρόνια δημιουργήθηκε η Στέγη της Σύρου, η οποία έχει φιλοξενήσει 170 παιδιά. «Υπάρχουν άνθρωποι που τους αναλάβαμε 10-12 χρονών, που θα έπρεπε να είχαν πάει φυλακή, κι όμως σήμερα είναι εργαζόμενοι και έχουν τις οικογένειές τους.
Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή», λέει η κ. Φωστέρη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι ένα από τα παιδιά της «Στέγης» είναι σημαιοφόρος στο σχολείο του, όταν πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσε καν να παρακολουθήσει το μάθημα...

Η «Στέγη» τιμήθηκε από την Ε.Ε. ως ολοκληρωμένο μοντέλο υποστήριξης ανηλίκων παραβατών και νέων που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες που απειλούνται ή βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.
«Αν φτιάχναμε στέγες για τέτοια παιδιά, ίσως δεν χρειαζόταν να χτίζουμε φυλακές», λέει η κ. Φωστέρη, όπου με δική της πρωτοβουλία επίσης έγινε στη Σύρο το νυχτερινό γυμνάσιο και λύκειο όπου σήμερα διαβάζουν μητέρες για να μπουν στο πανεπιστήμιο.
Όσοι επιθυμούν να συνταξιδέψουν μαζί μας, προσφέροντας με την καρδιά τους αγάπη και γνώση, με μόνο αντάλλαγμα το χαμόγελο των παιδιών, μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εθελοντή στη Στέγη Ανηλίκων & Εφήβων – Χαρίτων 5 (όπισθεν ΟΤΕ). Τηλ επικοινωνίας: 22810 88835 Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00-18:00
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία κοινωνικής υποστήριξης ανηλίκων και εφήβων ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Σύρου κατόπιν εισηγήσεως της επιμελήτριας ανηλίκων-κοινωνικής λειτουργού Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη.
Στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τα αναμορφωτικά μέτρα αλλά και να στηρίξει τις δυσλειτουργικές οικογένειες διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι νέοι είχαν ανάγκη από ένα επιστημονικό πλαίσιο στήριξης ενταγμένο στην δική τους τοπική κοινωνία και όχι τη φυλακή ή τα αναμορφωτικά ιδρύματα που είναι αποθήκες ψυχών.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρήθηκε ένα ολοκληρωμένο σφαιρικό μοντέλο υποστήριξης ανηλίκων παραβατών, αλλά και υπολοίπων νέων που εντάσσονται σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες που απειλούνται ή βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.
Το Δεκέμβριο του 2002 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και την ελληνική Ραδιοφωνία.
Είναι τακτικό μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας (Α.Μ.70).
Έχει σταθερή συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού. ο οποίος χαρακτήρισε τη "Στέγη" φωτεινό παράδειγμα στήριξης ανηλίκων παραβατών.
'Εχει σταθερή συνεργασία με τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης.
Επίτευγμα της "Στέγης" είναι η λειτουργία του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Σύρο

http://www.madata.gr