Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βοτανικός κήπος μέσα στις φυλακές

Ενας μικρός «παράδεισος» με βιοκαλλιέργεια λαχανικών, κήπο λουλουδιών, ελαφάκια να βόσκουν αμέριμνα αλλά και νεοσσούς φασιανών που μόλις... έσκασαν από τα αβγά ενός οργανωμένου εκκολαπτηρίου βρίσκεται εντός των «τειχών» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα Θηβών.

Το όλο εγχείρημα έχει αναπτύξει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), το οποίο λειτουργεί μέσα στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης, με διευθυντή τον θεολόγο καθηγητή κ. Κλήμη Πυρουνάκη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά τον Σεπτέμβριο του 2008 (αρχικά από τη δημιουργία κήπου και περιβολιού) από τους καθηγητές του σχολείου. Υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Δικαιοσύνης, της διεύθυνσης της φυλακής αλλά και η υποστήριξη της τεχνικής αρμόδιας υπηρεσίας.
Στόχος της διεύθυνσης του σχολείου είναι οι φασιανοί, οι κυκνόχηνες κ.ά. -που εκκολάπτονται και εκτρέφονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος- να παραμένουν εκεί για έναν χρόνο την κάθε φορά. Στη συνέχεια θα απελευθερώνονται από μαθητές των γειτονικών σχολείων σε χώρους που θα υποδεικνύει το Δασαρχείο Θηβών μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου (και στη συνέχεια θα αντικαθίστανται).

Συμβολική πράξη«Η απελευθέρωση των πουλιών που έχουν εκτραφεί με τη φροντίδα μαθητριών κρατουμένων από μαθητές σχολείων είναι μια μεγαλειώδης και συμβολική πράξη. Αναγνωρίζεις σ’ αυτό διαδρομές ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλεγγύης. Γι’ αυτό θα έχει τον τίτλο «εγκλεισμός και δρόμοι ελευθερίας»», λέει στο «Εθνος» ο κ. Πυρουνάκης.
Ο ίδιος τονίζει: «Οι περιβαλλοντικές δράσεις στο ΣΔΕ αποτελούν «άνοιγμα» στη φύση, στην κοινωνία και στη ζωή και έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στις εκπαιδευόμενες έγκλειστες μαθήτριες, καθώς τους προσφέρεται η ικανοποίηση της δημιουργίας».
Δύο ελάφια
1
Ο αρχικός σχεδιασμός για το πρόγραμμα αυτό αρχικά ήταν διαφορετικός», μας λέει ο διευθυντής του σχολείου και συνεχίζει: «Επιθυμούσαμε να εκθρέψουμε ελληνικό ζαρκάδι και τα νέα μέλη της οικογένειας των ζαρκαδιών να απελευθερώνονταν στο χώρο όπου έζησαν οι γεννήτορές τους. Ομως δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε ζαρκάδια, γιατί το Δασαρχείο Θηβών, και σωστά έπραξε, δεν μπορούσε να μας παρέχει ζώα τα οποία θα ζήσουν σε χώρο που δεν χαρακτηρίζεται ως πιστοποιημένο εκτροφείο ζαρκαδιού. Ετσι, λοιπόν, αποκτήσαμε δύο ελαφάκια εκτροφείου, τα οποία αγοράστηκαν με χρήματα -800 ευρώ- που προσφέρθηκε και μας έδωσε η Μητρόπολη Θηβών».
Τα δύο ελαφάκια, αν και «είναι ολλανδέζικα», έχουν αποκτήσει... αρχαία ελληνικά ονόματα: Φρίξος και Ελλη. Είναι ζευγάρι και σε τέσσερις-πέντε μήνες η Ελλη θα γεννήσει το μικρό της. Ολη η φυλακή περιμένει πώς και πώς αυτά τα γεννητούρια! «Η ζωογόνος αύρα που εκπέμπουν αυτά τα ζώα με τα υπέροχα μάτια είναι ευεργετική για την ψυχολογία των κρατούμενων γυναικών», τονίζει ο κ. Πυρουνάκης και προσθέτει: «Αργότερα θα γίνει η προώθησή τους σε φυσικό και ακίνδυνο περιβάλλον».
Εκτροφή φασιανών
2
Οι θηροφύλακες Θηβών δώρισαν στο σχολείο της φυλακής 15 φασιανούς. Η τεχνική υπηρεσία περιέφραξε έναν χώρο 80 τ.μ. και τοποθετήθηκαν εκεί. Στη συνέχεια το σχολείο προμηθεύτηκε εκκολαπτήριο, στο οποίο τοποθετήθηκαν τα αβγά για την επώασή τους. «Εδώ και έναν χρόνο», αναφέρει ο κ. Πυρουνάκης, «καταφέραμε να φέρουμε στη ζωή 22 φασιανούς και δύο κυκνόχηνες. Αποκτήσαμε τεχνογνωσία ζωοτεχνίας και μάθαμε τα μυστικά εκκόλαψης και εκτροφής».
Δραπέτης λαγός
3
Το δασαρχείο δώρισε στο σχολείο των φυλακών Ελεώνα δύο ζευγάρια λαγών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο, όπως μας λέει ο κ. Πυρουνάκης, «δεν πάει καλά». Ο κύριος λόγος είναι ότι «τα πλαίσια ανάπτυξης μέσα στα οποία έχουν τοποθετηθεί οι λαγοί είναι πολύ μικρά. Πρέπει να βρούμε χρήματα να διαμορφώσουμε έναν χώρο μεγαλύτερο», προσθέτει. Αλλο πρόβλημα ήταν ότι ένας αρσενικός λαγός... δραπέτευσε, περιφερόταν για μέρες από ‘δώ κι από ‘κεί. Ολη η φυλακή έψαχνε να τον βρει και τελικώς... έγινε λαγός.
Σχολικός κήπος4 Για τον σχολικό κήπο αξιοποιήθηκε ένας χώρος 400 τ.μ. που βρίσκεται δίπλα στο διδακτήριο. Οι κρατούμενες μαθήτριες «με ένταση και ενθουσιασμό» προχώρησαν στην καλλιέργεια λουλουδιών, φυτών, και λαχανικών, χρησιμοποιώντας βιολιπάσματα και βιοφάρμακα. «Γεύτηκαν τον ήλιο, τη δροσιά του νερού, την ικανοποίηση της συγκομιδής, τη γεύση του μαγειρεμένου φαγητού με μυρωδικά από τον κήπο», μας λέει ο διευθυντής του σχολείου.
Αρωματικά φυτά5 Για τον κήπο με τα αρωματικά φυτά δόθηκε ένας μικρός χώρος 60 τ.μ. δίπλα στο αρχιφυλακείο. Στη προσπάθεια -όπως εξηγεί ο κ. Πυρουνάκης- «βοήθησαν η Μητρόπολη Θηβών, αφού πρόσφερε χρήματα για την αγορά 80 φυτών, όπως μέντα, δυόσμος κ.λπ., αλλά και οι ιδιώτες Αντ. Σάλτας, έμπορος, και Δ. Δάβαρης γεωπόνος, που είναι φίλοι του σχολείου και προσφέρουν βολβούς, σπόρους κ.λπ.».
Γκέλυ Αλμαλιώτου-Καλαμπαλίκη
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=35942948#