Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Το σκάκι μέρος της ζωής στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα

Σκακιστικά μαθήματα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες στο δημοτικό σχολείο των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα. Πρόκειται για μια προσπάθεια με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και ομαλότερη συμβίωση μεταξύ όλων των εθνικοτήτων που συνθέτουν την κοινότητα της φυλακής.
Στο κατάστημα κράτησης ανηλίκων, πέρα από το δημοτικό σχολείο που φιλοξενεί 80 μαθητές, λειτουργεί και Γυμνάσιο-Λύκειο με περίπου 150 μαθητές στο σύνολό του. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ενώ εδώ και καιρό λειτουργεί θεατρική ομάδα με τη βοήθεια του ηθοποιού Στάθη Γράψα.
Τα σκακιστικά μαθήματα ήταν μία ιδέα του διευθυντή του δημοτικού σχολείου, Νίκου Αρμένη. Ο κ. Αρμένης, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Έθνος, είχε διαβάσει στο παρελθόν δημοσιεύματα σχετικά με παρόμοιες ενέργειες σε φυλακές του εξωτερικού, όπως στη Τουρκία και στη Ρωσία. Συγκεκριμένα ο επί χρόνια Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Ανατόλι Κάρποβ αντιμετώπιζε συστηματικά στη σκακιέρα φυλακισμένους συμπατριώτες του, τα τελευταία περίπου12 χρόνια. Ο διευθυντής του σχολείου σκέφτηκε ότι μια δραστηριότητα, όπως το σκάκι που δεν περιορίζεται στη γλώσσα θα βοηθήσει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μαθητών που σε μεγάλο βαθμό είναι αλλοδαποί διαφορετικών εθνικών ομάδων.
Η πρώτη κίνηση ήταν να σταλθεί το αίτημα στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της. Η αναμονή κράτησε κάτι λιγότερο από δύο ώρες με το σωματείο της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» να αναλαμβάνει αμέσως τα μαθήματα.
Έτσι, κάθε Τετάρτη, περίπου 30 μαθητές της φυλακής, παρακολουθούν μαθήματα από τον σκακιστή και προπονητή της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας Γιώργου Κουλαξουζίδη, τα οποία συντονίζει ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Τσουνής. Στόχος είναι η διάδοση της γόνιμης αυτής δραστηριότητας και στα άλλα παιδιά της φυλακής. 
http://tvxs.gr/node/81950