Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας σε δημόσια διαβούλευση

Τίθεται από  14 έως 21  Νοεμβρίου 2012 σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Σωφρονιστικό Κώδικα.


Τη δυνατότητα να συνευρίσκονται οι κρατούμενοι των φυλακών με τους συζύγους - συντρόφους τους και τους συγγενείς πρώτου βαθμού σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των καταστημάτων κράτησης, προβλέπει ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας που έδωσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας που συντάχθηκε από νομοπαρασκευαστική Επιτροπή υπό την προεδρία του πανεπιστημιακού καθηγητή Γ. Πανούση, τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικότερα, ο νέος Κώδικας προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο των κρατουμένων, για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους, ενώ διευρύνεται η ημιελεύθερη διαβίωση και η τμηματική έκτιση των ποινών. Έτσι κατά την ημιελεύθερη διαβίωση οι κρατούμενοι θα μπορούν να διανυκτερεύουν και εκτός φυλακών.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναζητήσει τη συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ακόμη, στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας εντός των φυλακών, προστίθεται και η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο σύνολο σπουδών.
Επίσης, καθορίζεται ο αριθμός των κρατουμένων που επιτρέπεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Εξάλλου, παρέχεται η δυνατότητα στο Συνήγορο του Πολίτη να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, όπως και αυτοψίες στις φυλακές, ενώ δίδεται η δυνατότητα επισκέψεων στα αρμόδια όργανα της Βουλής, την Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, την Επάνοδο, και τους Δικηγορικούς Συλλόγους.
Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι αναμένει τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής για το λεγόμενο «βραχιολάκι» που θα δίνει τη δυνατότητα να τοποθετείται στους υπόδικους ή καταδίκους κατά το χρόνο των αδειών που θα λαμβάνουν ή κατά την ημιελεύθερη διαβίωσή τους.


http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=174534&catid=3