Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Νομοθετική ρύθμιση για τις άδειες των κρατουμένων

Δικλείδες ασφαλείας για να μην γίνονται παραβιάσεις

Στις 54.157 ανέρχονται οι άδειες που δόθηκαν σε κρατούμενους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας από το 1999 που ίσχυσε για πρώτη φορά ο σχετικός νόμος έως το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι από τις 54.157 άδειες σε 1364 παραβιάστηκε ο νόμος και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αδειών, οι 921 ήταν σε κρατούμενους με ποινές κάθειρξης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ειδικά για τις περιπτώσεις κρατουμένων που έχουν τιμωρηθεί με ποινές κάθειρξης θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε να αντιμετωπίζονται οι υπότροποι. Ταυτόχρονα έχει ενεργοποιηθεί η επιτροπή που θα μελετήσει τις λεπτομέρειες για την καθιέρωση του συστήματος γεωντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι). Σε κάθε περίπτωση όμως ο υπουργός υπεραμύνθηκε του θεσμού των αδειών σε κρατούμενους σημειώνοντας ότι το δικαίωμα κρατούμενου σε άδεια είναι θεσμός διασφαλισμένος στην Ευρώπη.

Η συζήτηση έγινε στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος επισήμανε ότι ο θεσμός της χορήγησης των αδειών πρέπει να θωρακισθεί με θεσμικές παρεμβάσεις και να καθιερωθούν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα καταστρατήγησης από βαρυποινίτες, οι οποίοι παίρνουν άδειες με την ίδια διαδικασία, που παίρνουν άδειες και οι υπόλοιποι κρατούμενοι. 
 
http://www.newsbeast.gr