Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Αναλυτικά τα νέα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών

Αποσυμφόρηση φυλακών με εξαγορά ποινών

Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για «φτωχοδιάβολους» και άλλους κρατουμένους
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό προφυλακισμένων στην Ε.Ε. Στην αποσυμφόρηση των φυλακών αποσκοπούν οι νέες ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των δικών, τις οποίες παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Εμφαση δίδεται στις ευνοϊκές διατάξεις για τη δυνατότητα αποφυλάκισης μικροεγκληματιών, αλλά και «φτωχοδιαβόλων», όπως χαρακτηριστικά είπε, που δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους. Ετσι, θα απαγορεύεται η κράτηση για περιπτώσεις μη καταβολής δικαστικών εξόδων, ενώ θα μετατρέπονται σε χρηματικές οι ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια. Οσοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν, θα εκτίουν ποινή εκτός φυλακών με κοινωφελή εργασία μίας ώρας για κάθε ημέρα ποινής.

Καστανίδης: «Tα μέτρα δεν είναι εισπρακτικού χαρακτήρα»

Τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν στόχο μόνον την αποσυμφόρηση των φυλακών επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real Fm» o Χάρης Καστανίδης.
Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται έχουν μόνιμο χαρακτήρα, αναφερόμενος στη μετατροπή των πλημμελημάτων σε χρηματική ποινή, η οποία θα καταβάλλεται εφάπαξ, ή σε δόσεις και σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής της, θα μετατρέπεται σε «έκτιση» της ποινής με κοινωνική εργασία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ερωτηθείς σχετικά, ότι τα μέτρα δεν είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, καθώς τις ρυθμίσεις τις επεξεργάζονται εδώ και πολύ καιρό επιτροπές και επιφανείς νομικοί.

Mέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για μικροεγκληματίες και φτωχούς - Εναλλακτικές ποινές και απαγόρευση κράτησης για δικαστικά έξοδα

Της Φωτεινης Kαλλιρη

Xρόνια αποστήματα των φυλακών και της σωφρονιστικής πολιτικής επιχειρεί να σπάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκσυγχρονίζοντας το σύστημα των ποινών με ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους μικροεγκληματίες και τους φτωχούς κρατουμένους. Επιπλέον επιχειρείται η αποσυμφόρηση των φυλακών, με δέσμη μέτρων, που έχουν ως άξονα τη θέσπιση εναλλακτικών ποινών, ώστε η φυλάκιση να παραμείνει ως ποινή μόνο για τα σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες.
H κατάσταση στις φυλακές είναι αποκαρδιωτική, με 12.000 κρατουμένoυς να συνωστίζονται σε σωφρονιστικά καταστήματα χωρητικότητας μόλις 5.500, ενώ τα 2/3 έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό προφυλακισμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα μεγαλύτερα ποσοστά κρατουμένων για ναρκωτικά, με τα μεγαλύτερα ποσοστά κρατουμένων αλλοδαπών και ανήλικων κρατουμένων. Εκατοντάδες παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε υγρά και σκοτεινά κελιά, ενώ βρίσκονται μέσα στη φυλακή για ήσσονος σημασίας αδικήματα, όπως για κλοπή κινητού τηλεφώνου!
Το πλέγμα των νέων ρυθμίσεων, που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των δικών, παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης δίνοντας έμφαση στις ευνοϊκές διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα σε μικροεγκληματίες, αλλά και στους «φτωχοδιαβόλους», όπως χαρακτηριστικά είπε, που δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους να αποφυλακιστούν.

Kρατούνται 11.934

«Eίναι κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή απλά και μόνο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους ή τα δικαστικά έξοδα, ενώ αντίθετα καταδικασθέντες με ικανή οικονομική κατάσταση και με τις ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής γιατί μπόρεσαν να τις εξαγοράσουν» τόνισε ο υπουργός. Η μικροεγκληματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρουσιάζει μικρή αύξηση, καθώς περίπου 1.000 άτομα έχουν συλληφθεί κυρίως για μικροκλοπές. Σήμερα κρατούνται 11.934 στις φυλακές και 450 στα αστυνομικά τμήματα, ενώ το 2009 κρατούνταν 11.900.

Πλέον απαγορεύεται η κράτηση για περιπτώσεις μη καταβολής δικαστικών εξόδων, ενώ μετατρέπονται σε χρηματικές οι ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής μέχρι πέντε χρόνια εφόσον ο καταδικασθείς δεν έχει προηγουμένως καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και άνω. Επεκτείνεται, δε, για όλα τα πλημμελήματα η κατ' οίκον έκτιση της ποινής για άτομα άνω των 75 ετών. Με τις νέες διατάξεις, που θα έχουν αναδρομική ισχύ, θα αποφυλακιστούν περίπου 1.230 κρατούμενοι. Aναλυτικά:
- Προβλέπεται ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών παραμονής σε κατάστημα κράτησης (1 ημέρα παραμονής θα ισούται με 2 ημέρες έκτισης) για ορισμένες κατηγορίες βαρέως πασχόντων κρατουμένων (λ. χ. καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, οροθετικούς, τυφλούς, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω κ. ο. κ.), καθώς και για τις μητέρες που κρατούνται μαζί με τα ανήλικα (μέχρι 3 ετών) παιδιά τους. Το προνόμιο αυτό παρέχεται για λόγους ισότητας, εφόσον οι κατηγορίες αυτές κρατουμένων αδυνατούν να εργαστούν στη φυλακή (να κάνουν «μεροκάματα») και να επιτύχουν μ' αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη απόλυσή τους. Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν και για όσους σήμερα εκτίουν τις ποινές τους.
- H κράτηση στη φυλακή όσων δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα καταργείται και οι κρατούμενοι απολύονται.

Μετατροπή ποινής
Σε ό, τι αφορά τη μετατροπή της ποινής. Με το ισχύον καθεστώς οι ποινές φυλάκισης μέχρι ένα έτος μετατρέπονται σε χρηματική ποινή. Το ίδιο συμβαίνει κατά κανόνα με τις ποινές φυλάκισης από ένα ώς δύο έτη. Ωστόσο, εκείνες από 2 ως 3 έτη μετατρέπονται μόνο κατ' εξαίρεση.
Στο εξής η μετατροπή των ποινών φυλάκισης από 2 ως 3 έτη σε χρηματική ποινή δεν θα είναι πια η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Για τις περιπτώσεις δε των ήδη καταδικασθέντων σε τέτοια ποινή φυλάκισης προβλέπεται επανεξέταση της δυνατότητας μετατροπής της.
- Επανακαθορίζονται τα ποσά της μετατροπής των ποινών, με βάση την οικονομική κατάσταση του κάθε δράστη. Για τον λόγο αυτόν, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται τα όρια της μετατροπής από 5 ώς 100 ευρώ, έτσι ώστε το δικαστήριο να μπορεί να μετατρέψει, για παράδειγμα, την ποινή ενός άνεργου οικογενειάρχη με το κατώτερο ποσό των 5 ευρώ (σήμερα είναι 10), ενώ του καταδικασθέντος για οικονομικά εγκλήματα επιχειρηματία με το ανώτατο όριο των 100 ευρώ.
-Απλοποιείται η διαδικασία για την τμηματική καταβολή του ποσού της μετατροπής και γίνονται λιγότερo αυστηρές οι σχετικές προϋποθέσεις. Θα δίνεται η δυνατότητα από το ίδιο το δικαστήριο, ο δράστης που αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο του ποσού, να το καταβάλει τμηματικά σε προθεσμίες από 2 έως 3 έτη. Αντίστοιχα, προβλέπεται η απόλυση εκείνων που κρατούνται σήμερα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το ποσό της μετατροπής.
-Προβλέπεται η δυνατότητα της κατ' οίκον έκτισης της ποινής για όλους κρατουμένους που είναι άνω των 75 ετών. Σήμερα ισχύει για άτομα που έχουν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης για οφειλές προς το Δημόσιο ή προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και έχουν υπερβεί το 75ο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου