Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Mία ώρα την ημέρα η κοινωφελής εργασία των μικροπαραβατών

Πιο δελεαστικό ωράριο κοινωφελούς εργασίας εκτός φυλακής, επιφυλάσσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τους κρατούμενους με «μικρές ποινές», σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται για να αντιμετωπιστεί το «έμφραγμα» στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας (παροχή μη αμειβόμενων υπηρεσιών εκτός φυλακής) γίνεται πιο φιλικός για όσους εκτίουν ποινές για αδικήματα «ήπιας παραβατικότητας», καθώς τα τρία χρόνια φυλάκισης θα αντιστοιχούν με μία ώρα εργασίας την ημέρα σε δήμους και υπηρεσίες του Δημοσίου.
Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Χ. Καστανίδης, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα τρία χρόνια φυλάκισης αντιστοιχούν με 4.000 ώρες κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή περίπου τέσσερις ώρες εργασίας την ημέρα. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, το ωράριο μειώνεται θεαματικά, καθώς αρκεί μια ώρα την ημέρα για κάθε ημέρα φυλάκισης που έχει επιβληθεί. Η εναλλακτική αυτή ποινή απευθύνεται σε όσους έχουν οικονομικές δυσκολίες και αδυνατούν να αποπληρώσουν την ποινή των τριών ετών, στην οποία έχουν καταδικαστεί. Ο ένας χρόνος φυλάκισης αντιστοιχεί, με τα νέα μέτρα, σε 100 έως 240 ώρες, τα δύο χρόνια από 241 έως 480 ώρες, ενώ τα τρία χρόνια από 481 έως 720 ώρες.
Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας παρά την αναγνωρισμένη αξία του, έχει περιπέσει σήμερα σε σχετική αχρηστία, υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης, κυρίως επειδή ο προβλεπόμενος αριθμός ωρών εργασίας είναι υπερβολικά υψηλός (στην πράξη ουτοπικός), αλλά και γιατί οι συνέπειες της μη παροχής τους εμφανίζονται δυσβάστακτες. Για τον λόγο αυτό μειώνονται οι ώρες της κοινωφελούς εργασίας και γίνεται πιο ελαστική η εκτέλεσή της με την πρόβλεψη μιας σειράς μέτρων σε περίπτωση ελλιπούς εκτέλεσης, ώστε να αποφεύγεται η επιστροφή των καταδικασθέντων στη φυλακή «από την πίσω πόρτα».

Στους ΟΤΑ Κυκλάδων

Τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας έχουν υιοθετήσει οι ΟΤΑ των Κυκλάδων, όπως η Ερμούπολη της Σύρου, οι δήμοι Ποσειδωνίας Σύρου, Κορθίου Ανδρου, Τήνου, Εξωμβούργου Τήνου και Νάξου.
Ο δήμος Ερμούπολης εφάρμοσε πρώτος το εν λόγω πρόγραμμα από τα τέλη του 2008. Tο υπουργείο μελετά, πάντως, να ενισχύσει τον θεσμό με την αύξηση του δικτύου των φορέων που θα δέχονται κρατούμενους να προσφέρουν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (όπως νοσοκομεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις).
Η εργασιακή απασχόληση των κρατουμένων προβλέπεται από το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για εναλλακτική ποινή, η οποία εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου.
Απαιτείται όμως η συναίνεση του καταδικασθέντος, επειδή το άρθρο 33 του Συντάγματος απαγορεύει την υποχρεωτική εργασία. Eτσι, περίπου 812 άτομα με ποινές κάτω των δύο ετών (500 είναι με καταδίκες έως ένα έτος, και 312 μέχρι δύο έτη) παραμένουν έγκλειστοι διογκώνοντας το πρόβλημα του συνωστισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου