Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Οι άδειες είναι μεγάλη πληγή

Η μαρτυρία στην «Κ.Ε.» του Γ. Μαρκάκου, αντιπροέδρου του σωματείου υπαλλήλων στις Φυλακές Κορυδαλλού, προϊσταμένου σε 900 άτομα, καταρρίπτει οποιαδήποτε σκέψη περί υποκινούμενης αγανάκτησης. Μιλά για τον Κορυδαλλό λες και περιγράφει κάδο ανακύκλωσης: «Με την ανυπαρξία ενός σοβαρού προγράμματος επανένταξης, όσοι μπουν. Ο Κορυδαλλός προορίζεται για 800 άτομα αλλά φιλοξενεί 2.350 και οι φύλακες δεν ξεπερνούν τους 140!»
Ε Ανθρωποφύλακας ή σωφρονιστικός;
Α Για να είσαι ανθρωποφύλακας, πρέπει πρώτα να είσαι άνθρωπος. Οταν ανοίγεις το κελί και βρίσκεις έναν άνθρωπο πεθαμένο από ναρκωτικά, παθαίνεις σοκ. Πώς να μιλήσεις για αξίες και αρχές όταν δεν σε επηρεάζει αυτή η εικόνα; Και πώς μπορείς να λες ότι είσαι σωφρονιστικός όταν δεν έχεις μάθει να σωφρονίζεις;
Εργάζεται στον Κορυδαλλό από 26 ετών. Πρωταθλητής Ελλάδος στο καράτε, προσλήφθηκε πριν από δέκα χρόνια με μοριοδότηση και η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ήταν μία άγρια συμπλοκή στη Γ' πτέρυγα. «Σφαζόντουσαν, βγάλαμε δώδεκα τραυματίες», θυμάται. Πατέρας δύο παιδιών, κάθε φορά που επιστρέφει ανησυχεί να μην κουβαλήσει μικρόβια και βρομιά στο σπίτι του. Πολλές φορές αγοράζει σακούλες σκουπιδιών για τους κρατούμενους ή χλωρίνη για να απολυμάνει το χώρο του, αφού στη φυλακή δεν περισσεύουν πια για υλικά καθαριότητας...
Ισως και να είναι το λιγότερο. Το υπουργείο δεν έχει δώσει χρήματα ούτε για φάρμακα των κρατουμένων. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το «ταμείο σιγαρέττων κρατουμένων» χρηματοδοτεί την αγορά φαρμάκων που κοστίζουν περίπου 25.000 ευρώ. Κανονικά τα χρήματα από τα τσιγάρα τους προορίζονταν για τις ανάγκες της φυλακής.
Ε Γιατροί υπάρχουν;
Α Εχουμε κάποιους που εφημερεύουν για έκτακτα χωρίς οργανωμένο ιατρείο και ωρομίσθιους που σε διάστημα δύο ωρών βλέπουν 25 έως 30 άτομα. Ομως δεν μπορούν να δουν όλους όσοι έχουν ανάγκη. Εξάλλου πληρώνονται για 25.
Ε Ψυχολογική υποστήριξη;
Α Στους τοξικομανείς, μια χούφτα φάρμακα...
Ε Τα έχετε καταγγείλει;
Α Ναι, όμως μας αντιμετωπίζουν ως αγνοημένη συνιστώσα. Οι συνθήκες εργασίας μας είναι πολύ κοντά με τις συνθήκες κράτησής τους. Οταν οι κρατούμενοι είναι ο ένας πάνω στον άλλον, αυτό είναι τιμωρία όχι μόνον γι' αυτούς αλλά και για εμάς που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σ' αυτές τις συνθήκες. Ο ρόλος του επαγγελματία είναι να κάνει προτάσεις, όταν όμως η πολιτεία δεν ακούει καμία επισήμανσή μας για το πρόβλημα που και η ίδια αναγνωρίζει τότε έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, κατά τη γνώμη μου. Εμείς καθημερινά σώζουμε ζωές, δεν χάνουμε μόνον. Γίνονται τσακωμοί, μπαίνουμε στη μέση, τραυματιζόμαστε. Βλέπεις έναν άνθρωπο να σφάζεται, δεν μπορείς να μείνεις παρατηρητής χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι η καρδιά σου δεν πάει να σπάσει όταν μπαίνεις στη μέση.
Ε Γιατί κόβονται οι άδειες;
Α Οι άδειες είναι μεγάλη πληγή. Υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν τέσσερις και πέντε άδειες σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς, κατάργησαν την αρχή της πλειοψηφίας από ανθρώπους που γνωρίζουν τη συμπεριφορά του κρατούμενου που κάνει αίτηση. Πώς είναι δυνατόν ο εισαγγελέας να γνωρίζει καλύτερα έναν άνθρωπο απ' ό,τι ο κοινωνικός λειτουργός;
Προτάσεις υπάρχουν, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο και κοστίζουν πολύ λιγότερο από παλαιότερες αναθέσεις για μηχανήματα που δεν λειτούργησαν ποτέ στον Κορυδαλλό και στοίχισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, όπως και επισκευές σε ορισμένες πτέρυγες που θα μπορούσαν επίσης να κάνουν οι κρατούμενοι. «Γιατί δεν φτιάχνουν συνεργεία με κρατούμενους; Κάποια στιγμή κατασκευάσαμε ένα νέο τμήμα στην Ε' Πτέρυγα. Το έφτιαξαν με προσωπική δουλειά οι κρατούμενοι και στοίχισε ούτε τα μισά απ' όσα ζήτησε η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική», επισημαίνει ο Γ. Μαρκάκος. Ναι, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ένα σύστημα που δεν είναι ανθρωποφοβικό και ανθρωποφάγο, που σωφρονίζει και δεν... «σκοτώνει».
*«Θέλω να κλάψω, έτσι νιώθω. Οπως κλαίνε τα παιδιά στο τελευταίο θρανίο. Γιατί δεν είμαι ποιητής, ούτε άντρας, ούτε φύλλο, μα σφυγμός πληγωμένος που τα πράγματα σκαλίζει από την άλλη τους μεριά». Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=232513

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου