Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Μια ανάσα ελευθερίας στον Ελαιώνα Θηβών

Το δίκτυο του ΚΕΘΕΑ μετρά εδώ και μερικούς μήνες μία ακόμα θεραπευτική κοινότητα στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος, η οποία δίνει ελπίδα για μια ζωή καθαρή από ουσίες σε δεκάδες έγκλειστες γυναίκες που είναι εξαρτημένες από τα ναρκωτικά. Η νέα θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο θεραπευτικό κατάστημα του Ελαιώνα Θηβών λειτουργεί πλέον κανονικά, σε ειδικά παραχωρημένο χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ. Σε καθημερινή βάση το προσωπικό του προγράμματος μεταβαίνει από την Αθήνα στον Ελαίωνα, προκειμένου να προσφέρει «ανάσες ελευθερίας» στις κρατούμενες που παίρνουν την απόφαση να μείνουν καθαρές από ουσίες.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ διαθέτει επίσης θεραπευτική κοινότητα για άνδρες στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και για υπόδικες στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ενώ με τη νέα του κοινότητα στον Ελαιώνα Θηβών προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απεξάρτησης και σε κατάδικες γυναίκες. Μέσα στο 2011 θα αρχίσει και η λειτουργία μιας ακόμα θεραπευτικής κοινότητας στις Φυλακές Διαβατών στη βόρεια Ελλάδα. Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει επίσης 21 προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης όλη της χώρας, όπου γίνεται η προετοιμασία για ένταξη στην κυρίως φάση απεξάρτησης, σε θεραπευτική κοινότητα εντός της φυλακής ή εκτός αυτής, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την υφ’ όρων απόλυση. Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές συνδέονται με Κέντρα Υποδοχής και Επανένταξης στην κοινωνία, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της φροντίδας, μέχρι την πλήρη κοινωνική και επαγγελματική ένταξη.
Όπως δείχνουν διεθνείς έρευνες, η απεξάρτηση όχι μόνο θεραπεύει, αλλά απομακρύνει και από τον κόσμο του εγκλήματος, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι οι κρατούμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης σε υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας με το γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης και της θεραπείας των εξαρτήσεων. Στην Ελλάδα, όπου το ήμισυ του πληθυσμού των κρατουμένων είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, ο προσανατολισμός της νομοθεσίας στη θεραπεία και όχι τον εγκλεισμό αλλά και η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικό άξονα κάθε ολοκληρωμένης πολιτικής και στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Περισσότερες πληροφορίες αλλά και προσωπικές μαρτυρίες των κρατουμένων που είναι μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ στον Ελαιώνα Θηβών μπορείτε να διαβάσετε στο πρόσφατο εκτενές αφιέρωμα του Έψιλον της Ελευθεροτυπίας.
http://www.kethea.gr/pub/category.asp?lang=gr&page=1&catid=109&contentid=676